Thaiföldi mentőakció - Ketamint adtak a mentés előtt a barlangban rekedt fiúknak

Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha -
Thaiföld aneszteziológus mentés barlang ketamin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ketamin fontos szerepet játszott a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek és edzőjük kimentésében 2018-ban - számolt be róla a mentés orvosi vezetője, Richard Harris ausztrál aneszteziológus és barlangi búvár.

Harris és thaiföldi kollégái a New England Journal of Medicine folyóiratban ismertették a mentés orvosi körülményeit - írja az MTI.

Mint emlékeztettek rá, a 12 fiú és edzőjük kimentésével sietni kellett a barlang csökkenő oxigénszintje és a monszun okozta áradás veszélye miatt. A fiúkat a hideg vízben nem rájuk illő búvárruhában kellett kijuttatni a barlangból. A mentésüknél pozitív nyomású, teljes arcos maszkot adtak rájuk 80 százalékos oxigénellátással, és ketaminalapú fájdalomcsillapítót adtak be nekik - írták a csütörtöki publikációban.
A thai ifjúsági focicsapat 11 és 16 év közötti tagjai és 25 éves edzőjük tavaly nyáron a hirtelen jött áradás miatt rekedtek egy barlangban, 18 nappal később sikerült kimenteni őket a föld alól.

Egy hozzátartozó mutat egy képet a gyerekekről Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A legnagyobb veszélyt a mentés közben a kihűlés jelentette, ezért úgy határoztak, hogy az elsősorban illegális partidrogként ismert, erős fájdalomcsillapító és általános érzéstelenítő hatású ketamint adják a gyerekeknek és edzőjüknek, mivel az csökkenti a reszketést.

Harris és barátja, Craig Challen tapasztalt barlangi búvár megosztva kapták meg idén Az év ausztrálja kitüntetést a mentésben való részvételükért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.