Váltott műszakban dolgozol? Komoly betegséged is lehet tőle

Forrás: Shutterstock -
bélbetegség cirkadián ritmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szervezet biológiai órájával, vagyis a cirkadián ritmussal kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak a Washingtoni Egyetem kutatói. A váltott műszakos munkarend és az időzónákon átrepítő utazás miatt fellépő jetlag megzavarhatja az ember alvási és emésztési ritmusát, növelve egyebek között a bélfertőzések, az elhízás, a gyulladásos bélbetegségek és a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát - írja a MedicalXpress egészségügyi portál.

A Washingtoni Egyetem kutatói most azonosítottak egy immunsejtet, a 3-as típusú innát limfocitát amely a bélrendszer normális, egészséges működésének a fenntartásáért felelős. A szakemberek megállapították, hogy az ILC3-sejtekben nagyon aktívak az úgynevezett óragének és a sejtek által végzett immunmolekula-termelés összhangban van az óragének aktivitásával. Amikor a kutatók kiiktattak egy kulcsfontosságú óragént az egereknél, az állatok nem tudtak megtermelni egy bizonyos mennyiségű ILC3-sejtet, és a szervezetük nem tudott hatékonyan fellépni a bélrendszerüket megtámadó bakteriális fertőzéssel szemben.

A Science Immunology című folyóiratban publikált tanulmány eredményei segíthetnek magyarázatot adni arra, hogy

a cirkadián ritmus felborulása miért van összefüggésben bizonyos gyomor-bélrendszeri problémákkal. Továbbá azt sugallják, hogy az óragének megcélzása hatással lehet az immunsejtekre, és segíthet ellensúlyozni a bélrendszeri megbetegedésekkel összefüggő szabálytalan alvási ritmus negatív hatásait.


Az egyetem munkatársa, Marco Colonna szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a cirkadián ritmus felborulása negatív hatással van az emberek egészségére, ám azzal kapcsolatban továbbra is hiányosak az ismeretek, hogy az alvásmegvonás pontosan miként vezet bizonyos problémákhoz.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.