Megöltek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken

Forrás: Shutterstock -
gyilkosság Fülöp-szigetek rádiós újságíró megölték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megöltek egy rádiós újságírót csütörtökön a Fülöp-szigeteken - közölte a rendőrség.

A bűncselekmény Negros Oriental tartomány Dumaguete városában történt, mintegy 640 kilométerre délre a fővárostól, Manilától. A 67 éves rádiós újságíró, Dindo Generoso a munkájába tartva egy forgalmas úton vezette gépkocsiját, amikor egy motorkerékpáros fegyveres többször rálőtt.

A támadó kiléte és indítékai nem ismertek.

A 67 éves rádiós újságíró egy forgalmas úton vezette gépkocsiját, amikor egy motorkerékpáros fegyveres többször rálőtt (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A sajtószabadság helyzetét elemző nemzetközi sajtós szervezetek az újságírók biztonsága tekintetében a legveszélyesebb országok közé sorolják a Fülöp-szigeteket. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű New York-i szervezet az újságíró-gyilkosságok tetteseinek felelősségre vonáságában is a legrosszabban teljesítő országok közé sorolja.

Júliusban is történt a mostanihoz hasonló gyilkosság: az ország déli részén fekvő Kidapawanban egy rádiós újságíró, Eduardo Dizon hazafelé tartott gépkocsijába, amikor lelőtte egy motorkerékpáros merénylő. Rodrigo Duterte államfő 2016-os hatalomra kerülése óta tucatnyinál több újságírót öltek meg az országban. Nem sokkal megválasztása előtt Duterte egy sajtótájékoztatón azt mondta, a korrupt újságírók megérdemlik a halált.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.