Hihetetlen: 382 ezer euróért kelt el egy Yves Saint Laurent-kabátka

rekordár drága kabát Yves Saint Laurent
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
382 ezer euróért - átszámítva 128,5 millió forintért - kelt el Yves Saint Laurent néhai francia divatlegenda egy gazdagon hímzett női kabátkája a Christie's szerdai párizsi árverésén.

A Van Gogh napraforgós festményei inspirálta kreációt az ausztráliai Melbourne-i Nemzeti Galéria bocsátotta aukcióra. Ez a legmagasabb ár, amit valaha a francia tervező egy művéért fizettek. Előzetesen 80-120 ezer eurót vártak a kabátért.

Van Gogh: Váza tizenkét napraforgóval Forrás: Wikipédia

A sárga és narancs színekben ragyogó ruhadarabot több mint 600 óra kézimunkával készítette François Lesage, a luxus divatmárkák hímzőmestere.

A blézert, az Yves Saint Laurent divatház 1988 tavaszi-nyári kollekciójának egy darabját, Naomi Campbell, a kor világhírű topmodellje viselte a kifutón.
A selyemmel bélelt kabátból, melyet a divattörténelem remekműveként tartanak számon, mindössze négy van a világon.
A kollekcióban szerepelt egy hasonló, de kék tónusú blézer, melyet a holland festő Íriszek című alkotása ihletett. A darab az év elejéig Mouna Ayoub libanoni származású üzletasszony - a világ egyik leggazdagabb nője - tulajdonában volt, januárban azonban a becsült ár négyszereséért, 175 ezer euróért elárvereztette.

382 ezer euróért kelt el a napraforgós Yves Saint Laurent-kabátka Forrás: Yves Saint Laurent


"Mindig lebilincselt a festészet, ezért egyszerűen természetes volt, hogy a tervezésben a művészetből merítettem ihletet"

- írta Saint Laurent 2004-ben egy párizsi kiállítás katalógusában. A divatkirály 71 évesen, 2008-ban halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.