Egy fantasztikus korszak véget ér – Tizenöt érdekesség a Star Wars - Skywalker koráról

John Williams Star Wars Luke Skywalker Carrie Fisher John Boyega Daisy Ridley Csillagok háborúja J.J. Abrams Star Wars: Skywalker kora Oscar Isaac
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Negyvenkét éve íródó, filmtörténetileg és popkulturálisan is meghatározó történet zárul le a december 19-én mozikba kerülő Skywalker korával. A réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban élt Skywalker család utolsó kalandjáról összegyűjtöttük a legfőbb érdekességeket.

1.

1977 augusztusában mutatták be a Star Wars - Egy új remény című filmet, amivel kezdetét vette minden idők valószínűleg leghíresebb filmszériája. A filmhez aztán készült két folytatás, majd három előzményfilm, majd további két folytatás, mindegyik a Skywalker család történetéhez kapcsolódva. A kilencedik rész, azaz a Star Wars - Skywalker kora ezt a grandiózus történetet zárja le, az ígéretek szerint grandiózus módon.

1977 augusztusában mutatták be a Star Wars - Egy új remény című filmet, amivel kezdetét vette minden idők valószínűleg leghíresebb filmszériája Forrás: Disney, Lucasfilm Ltd.

2.

Az idők során persze készültek más, a Star Wars világában játszódó filmek és tévésorozatok is, ezekből a jövőben is számíthatunk néhányra. De a Lucasfilm közlése szerint Skywalkeréktől tényleg végleg elbúcsúzunk.

3.

A Skywalker kora rendezője eredetileg Colin Trevorrow lett volna, aki állandó munkatársával, Derek Connollyval a film első forgatókönyvét is megírta. Ezzel azonban nem voltak elégedettek a széria producerei, és jött a rendezőcsere (az újkori Star Wars-filmek esetében már szinte menetrendszerűen), a 7. rész, vagyis Az ébredő Erő direktora, J. J. Abrams tért vissza az utolsó felvonásra.

4.

Mivel a premier időpontját már réges-régen kitűzték, így Abrams-nek kevesebb ideje maradt, a film utómunkáit (vágás, effektek, CGI, zene, stb.) három hónappal kevesebb idő alatt kellett összehoznia, mint Az ébredő erőét. Az alkotók egészen a premier előtti napokig dolgoztak rajta.

5.

Voltak dolgok, amik viszont sokkal gyorsabban mentek J. J. Abrams szerint: míg Az ébredő Erő esetében tapasztalatlanok voltak az új generációs főhősöket alakító színészek, addig a mostani forgatáson már sokkal magabiztosabban és könnyebben dolgoztak.

Az ébredő Erő esetében még tapasztalatlanok voltak a fiatal színészek, a mostani forgatáson már sokkal magabiztosabban dolgoztak Forrás: Disney, Lucasfilm Ltd.

6.

A Skywalker kora nem rögtön az előző rész, vagyis Az utolsó Jedik története után veszi fel a fonalat. A két film sztorija között körülbelül egy év telik el a Star Wars világában.

7.

A cselekmény középpontjában a Star Wars-filmekben megszokott módon ezúttal is egy közösen akciózó hármas áll, akik viszont itt már mindannyian a fiatalok közül kerülnek ki: Rey (Daisy Ridley), Poe (Oscar Isaac) és Finn (John Boyega).

8.

Oscar Isaac külön lobbizott érte a széria producereinél, hogy végre ne csak a pilótafülkében láthassák őt a nézők tenni a szent ügyért, azaz a gonosz Első Rend legyőzéséért, és a galaxis szabadságáért.

9.

Az eredeti tervek szerint az új trilógia a régi nagy hármas, azaz Luke, Leia és Han Solo búcsúztatása is lett volna. Az ébredő Erőben meghalt Han Solo, Az utolsó Jedikben eltávozott Luke, így a Skywalker kora jutott Leiának. A karaktert alakító Carrie Fisher azonban sajnos elhunyt időközben, így az eredetileg neki írt jeleneteket nem tudták leforgatni. A készítők ennek ellenére is megoldották a szerepeltetését, az előző filmekhez felvett, de akkor fel nem használt jelenetei, és némi trükközés segítségével keltették életre az utolsó felvonáshoz.

Az eredeti tervek szerint az új trilógia a régi nagy hármas, azaz Luke, Leia és Han Solo búcsúztatása is lett volna Forrás: Disney, Lucasfilm Ltd.

10.

A legtöbb rajongót megdöbbentett és/vagy lázba hozott, hogy az előzetesek leleplezték, a filmben visszatér valamilyen formában egy másik régi karakter, az eredeti trilógia egyik főgonosza, Palpatine is. Őt ugyebár A Jedi visszatér végén megölte Darth Vader, de mint tudjuk a Sith lovagok jóban vannak a fekete mágiával is...

11.

Nem csak a Skywalker család búcsúzik ezzel a filmmel, de John Williams is. Minden idők egyik legsikeresebb filmzeneszerzőjének dallamai nélkül az egész Star Wars-univerzum más lenne, de az idős komponista bejelentette, hogy ez az utolsó film a messzi-messzi galaxisban, amit elvállalt.

12.

Cserébe viszont John Williams az új rész zenéjébe belesűrítette a Star Wars-filmek eddigi összes ikonikus dallamát (igen, még Darth Vader témáját is).

13.

A Skywalker kora első előzetesét a megjelenésének napján 111 milliószor nézték meg az interneten, ami természetesen világrekord. Hasonló őrület várható a jegybevételek tekintetében is.

14.

A filmben számíthatunk villanásnyi sztár-vendégszereplésekre, azaz kameókra is. Ilyen lesz például a híres énekes Ed Sheeran felbukkanása is, de könnyen lehet, hogy észrevenni nem lehet majd, mert rohamosztagost alakít, és ki tudja, leveszi-e a sisakját?

15.

Nincs Star Wars-film cuki kis robot, azaz droid nélkül, és ezt a szerepet az új részben D-O fogja betölteni, aki leginkább úgy néz ki, mint egy keréken guruló, tölcsér alakú szem. Mellette persze visszatérnek a már megkedvelt droidok is, sőt az aranyszínű C-3PO-ra minden eddiginél fontosabb feladat vár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.