Szükségállapotot hirdettek Ausztrália fővárosában, Canberrában a tűzvész miatt

Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins -
ausztrál bozóttűz tűzvész szükségállapot Ausztrália Canberra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szükségállapotot hirdettek az Ausztrál főváros területén pénteken, a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

Mint mondta, az Ausztráliai fővárosi terület déli részén található Namadgi nemzeti parkban pusztító, orroral-völgyi bozóttűz 18 500 hektárt, vagyis a közigazgatási egység területének csaknem 8 százalékát már felperzselte, s most a lakóterületeket fenyegeti.

"Ez a tűz nagyon kiszámíthatatlanná, esetleg ellenőrizhetetlenné válhat" - hangsúlyozta Barr.

Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében. A szükségállapotot 72 órára rendelték el. A rendkívüli jogrend ilyen helyzetben a többi között felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybe vételére.

A fővárosi területtel határos Új-Dél-Wales állam tűzoltósága már figyelmeztetést adott ki, hogy a orroral-völgyi bozóttűz a nap folyamán át fog terjedni az államhatáron Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Barr szerint Canberra "a 2003-ban pusztított tűzvész óta nem látott fenyegetéssel áll szembe". A négy életet követelő 2003-as bozóttűz 160 ezer hektárt perzselt fel, vagyis a fővárosi terület kétharmadát.

A fővárosi területtel határos Új-Dél-Wales állam tűzoltósága már figyelmeztetést adott ki, hogy a orroral-völgyi bozóttűz a nap folyamán át fog terjedni az államhatáron. Az oltást nagyban megnehezíti, hogy az időjárás előrejelzések szerint helyenként 40 Celsius fokos hőség várható a hétvégén.

Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol.

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymillió állat elpusztult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.