Összefoglaló: minden, amit eddig tudunk a koronavírusról

káosz Vészhelyzet pánik koronavírus megbetegedés vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy csokorba szedtük, hol tart most a koronavírus, és mik a legfontosabb tudnivalók róla.

Áldozatok, megbetegedések

  • A bajor tartományi egészségügyi minisztérium hétfő késő este kiadott közleménye szerint az új fertőzött a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa. Így egy nap alatt két fővel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban. Hétfőn korábban egy gyereknél mutatták ki a kórokozót, ugyancsak Bajorország tartományban, egy olyan családban, amelyben az édesapa és egy másik gyerek is fertőzött. Az édesapa szintén a Webasto munkatársa, éppen úgy, mint az összes többi - mind a hét - felnőtt bajorországi beteg.
  • A németországi esetek így továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 12 fertőzött közül tíz él a tartományban.

  • Az új típusú koronavírus legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti, ahol az ország összes fertőzöttjének csaknem egyharmadát diagnosztizálták, és

    hétfő éjfélig összesen 426 beteg veszítette életét.

  • A vírus eddig országosan

    21 000 embert fertőzött meg,

    ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony.

  • A koronavírus első, Kínán kívüli halálos áldozata a Fülöp-szigeteken hunyt el. A 44 éves férfi kínai állampolgár, január 21-én érkezett Hongkongból a Fülöp-szigetekre, 38 éves élettársa szintén megbetegedett.
  • A Vuhanból hazahozott magyarok tünetmentesek, de a biztonság érdekében 2 hét karantén vár rájuk.
Forrás: --

Terjedés, védekezés

  • Kínai kutatók szerint nemcsak cseppfertőzéssel, hanem az

    emésztőrendszeren keresztül is terjedhet az új koronavírus.

  • Thaiföldön sikeresen használták a vírus ellen bizonyos influenza- és HIV-gyógyszerek kombinációját.
  • A vírus elleni védekezéshez szükséges védőoltás kifejlesztése folyamatban van.
  • A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Peking, 2020. február 2. Védőmaszkot viselő biztonsági őr egy zárva tartó Apple üzletben, Pekingben 2020. február 2-án. Az új koronavírus eddig csaknem 13 ezer embert fertőzött meg Kínában, a halottak száma pedig meghaladja a 300-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. MTI/EPA/Vu Hong Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.