A rejtélyes hajótörés ügye 250 év után oldódott meg

Forrás: AFP/Cathal Noonan -
hajótörés rejtély roncs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajó még 1770 december 12-én süllyedt el, húsz ember életét követelve, de nem tudtak semmit az eredetéről. Most 250 év után megoldódott a rejtély.

Írország partjainál találták meg a rejtélyes hajóroncsot, évek óta vonzza a turistákat, de csak apály idején látható. Sokáig a 16. századi mesés Armada hajó-roncs maradványának hitték. Viszont az új régészeti és levéltári kutatásainak köszönhetően az eredeti elméletet kizárták, és a tragikus hajó történetét 250 év után feltárták.

A faanyagból vett minták alapján megállapították, hogy a 18. századból származik, és vélhetőleg az angol Midlandsből, esetleg Yorkshire-ből szerezték be azokat. További vizsgálatok után a roncsokat a Greyhound nevű hajó részeként azonosították, amely a Yorkshire-i Whitby kikötőből származó parti kereskedelmi hajó.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Cathal Noonan

Viharba keveredett anno Mayo partjainál, és mivel nem talált biztonságos kikötőt, a Broadhaven-öbölben, lehorgonyzott az Erris Head melletti magasodó sziklák alatt, ami egy igen veszélyes helynek számít ilyen esetben. A legénység elhagyta a hajót, csupán egy fiatal matróz maradt a fedélzeten.

Később megkísérelte őt megmenteni egy arra haladó hajó néhány önkéntese. Elmozdították a hajót, de a vihar tovább sodorta, és húsz emberrel a fedélzetén a mélybe veszett, csupán egyvalaki élte túl – írta a Daily Star.

Kattints IDE a képekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.