Börcsök Enikő utolsó napjairól vallot egy barátja: "Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont"

Fotó: Bielik István - Origo -
halálhír veseátültetés kórház Börcsök Enikő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész országot megrázta Börcsök Enikő halálhíre. A színésznő éveken át súlyos vesebetegséggel küzdött, többször operálták. Még a halálos ágyán is a jövőt tervezgette.

Börcsök Enikő hősiesen küzdött a betegséggel, egészen az 53. születésnapjáig: január 28-án hajnalban örökre lehunyta szemét.

Börcsök Enikő Fotó: Bielik István - Origo


A Jászai Mari-díjas színésznő kétszer esett át vesetátültetésen, a második operáció volt sikeres, 2003 óta élt új vesével. Tavaly augusztusban derült ki, hogy ismét kezelésekre szorul. Akkor azt remélte, novemberben már újra a színpadon állhat.
A művésznő utolsó napjairól egy régi barátja nyilatkozott a Ripostnak:

"Több mint húsz éve ismertem Enikőt, az első vesetranszplantációja idején találkoztunk először. Rengeteget tett a Transzplantációs Alapítványért, önkéntesünk és kurátorunk is volt. Egy csodálatos, csupaszív nő volt, hihetetlen életszeretettel. Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű. Tervezte, hogy hol fogják dializálni. Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont, hanem az élettársa, József. Enikő a kórházban töltötte élete utolsó napját, szerdán már egész nap aludt, de a kedvesének megengedték, hogy mellette legyen és fogja a kezét. Nagyon szerettük őt, a gyerektáborokban is mindig segített önkéntesként. Elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába. Imádták a szülők, a gyerekek, kevés csodálatosabb embert ismertem. Azután is játszott, alkotott, hogy először ki kellett venni a veséjét és három évig dializálták. Óriási veszteség, hogy elment" - mondta Börcsök Enikő bizalmasa.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.