Jászai Mari nem mondhatta, hogy unalmas életet kapott

Forrás: Wikipedia -
Jászai Mari színésznő kibeszélő magazin életút
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jászai Mari a magyar színjátszás történetének egyik legelismertebb alakja, ám a hangzatos cím mögött egy hús és vér asszony rejtőzik, akinek az életét olyan események tarkították, hogy színdarabnak is beillett volna.

Jászai Mari eredeti neve Krippel Mária, amelyet a későbbi színésznő olyannyira gyűlölt, hogy még az anyakönyvi kivonatából is eltűntette. A Krippel ugyanis „nyomorékot" jelent, így nem is csoda, ha nem szívesen viselte volna ezt a nevet élete végéig. De nem csupán a neve miatti szégyen jellemezte fiatal éveit. Édesanyja korán meghalt, apja pedig – a megtermett ács, később házmester – bár sokat dolgozott, hogy eltartsa nyolc gyermekét, a szigornak is igen nagy híve volt.

Fenyítőeszköznek például előszeretettel használt vízbe áztatott kötelet,

amellyel a dacos természetű Mari valószínűleg sokszor találkozhatott.

A család ötödik gyermekét hamar szolgálni küldték: az évek során volt cseléd és pesztra is, majd markotányosnőnek állt, aki a hadsereget követve ellátta a katonákat a szükséges dolgokkal. Tizenhat évesen megtapasztalta milyen is egy csata, amikor hirtelen egy ütközetben találta magát, ahol derekasan ápolta a sebesülteket. Bár helytállásáért írásos elismerést és pénzjutalmat kapott, állítólag egyben nagy árat is fizetett érte, mert egy osztrák katona megerőszakolta - sőt akár több ilyen eset is történthetett...

Jászai Mari Gertrudis szerepében az 1870-es években Forrás: Wikipedia

Az igazi hivatás

Ezt követően kis időre hazament a szülői házba, de nem kellett sok idő, hogy ismét a kezébe vegye a saját sorsát. Székesfehérvárra szökött és Hubay Gusztáv társulatában - ma úgy mondanánk - statisztált. Csakhamar Budapesten találta magát, ahol

megismerkedett első férjével, Kassai Vidorral, akivel mindössze két évig tartott a házassága.

Még férjével együtt szerződtek Kolozsvárra, ahol 1972-ig dolgozott és ahol magának kellett a fellépőruháit biztosítania.
1972-ben lett a Nemzeti Színház tagja és egy röpke évet leszámítva, nem is játszott ezután máshol.

Jászai Mari jelenség volt, ízig-vérig tragika, aki nem arra született, hogy szórakoztassa a közönséget, hanem arra, hogy lenyűgözze őket.


A válást követően, többé nem ment férjhez, bár férfiakból nem volt hiány az életében. Viszony fűzte többek között Feszty Árpádhoz, Reviczky Gyulához, Szomory Dezsőhöz és egy orvoshoz is, Plesch Jánoshoz.

Jászai Mari Medea szerepében Forrás: Wikipedia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.