Kiderült kaphatnak-e útlevelet a keleti vakcinákkal beoltottak

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
vakcinaútlevél vakcina koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 21-én vezeti be az EU a vakcinaútlevelet, a keleti oltóanyaggal beoltottak is megkaphatják, ám ettől még nem biztos, hogy minden országba tudnak majd utazni vele.

Didier Reynders az Európai Bizottság igazságügyi biztosa közölte, június 21-én kijönnek a vakcinaútlevelek, melyek a szabad utazást biztosítják. Egy pár hetes tesztidőszak előzi meg ezt, de szeretnék, ha a hónap végére már működne.

„Ez egy sürgős feladat. Június végére készen akarunk lenni a szabályozással" – mondta Reynders.
Ám azok is utazhatnak majd, akik még nem lettek beoltva, ha rendelkeznek negatív Covid-teszttel vagy igazolni tudják, hogy átestek a fertőzésen.

A fotó illusztráció. Fotó: Csudai Sándor - Origo


Reynders arról is beszélt, a keleti vakcinákkal beoltottak esetében sem szeretnék elvenni az utazáshoz való jogot, és biztosítanák a zöldigazolványt. Noha az EMA egyelőre még nem engedélyezte a kínai és orosz oltóanyagot (az utóbbi esetében folyamatban van).
De hozzátette, az egyes tagállamoknak kell eldönteniük, beengedik-e az ilyen oltással rendelkező külföldieket – írta az euronews.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.