Két merényletre is készült a Budapesten elfogott iszlamista terrorista

terrorista merénylet iszlamista Budapest Eb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Terrorelhárítási Központ sajtótájékoztatót tartott a Budapesten elfogott magyar terroristával kapcsolatban. Hajdu János főigazgató elmondta, hogy a férfi több merényletre is készült, és olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek.

Ezekben a beszélgetésekben a férfi azt írta, hogy csőbombát készít és azt Budapesten, vagy más magyar területen, tömegrendezvényen használja majd. Arról is írt, hogy "raming", azaz tömegbe belefutó támadást is tervezett.

"A 21 éves férfi határozottan állította ezekben, hogy egy ilyet szeretne elkövetni. Tehát két merényletre is készült, egy robbantásosra és egy olyanra, ahol a tömegbe hajt. A felderítés jelenlegi szakaszában annyi információt szereztek meg, hogy megtették a feljelentést" - idézte az Origo a szakembert.

A férfiról annyit tudni, hogy 21 éves, egy fővárosi egyetemre jár, teljesen átlagos magyar fiatal, aki megfelelő körülmények között szocializálódott. Egyelőre nem tudják, hogy miért radikalizálódott. Áttért a muszlim hitre és dzsihadistának vallja magát. Valószínűsíthetően tett már bizonyos előkészületeket a csőbomba készítéséhez. A rendőrség vizsgálja, hogy voltak-e társai.

Pontos időpontot a támadásról nem mondtak, csak annyit, hogy a közeljövőben lehetett volna számítani rá. Lapértesülések szerint ez a magyar-portugál meccs lett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.