Gyász: elhunyt filmcsillag, akit az 50-es évek szexszimbólumának tartottak

Forrás: Shutterstock -
francia gyász filmcsillag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt 90 éves korában Francoise Arnoul, az 50-es évek francia filmcsillaga, Jean Renoir Mulató a Montemartre-on című filmjének sztárja.

A színésznő családja kedden jelentette be, hogy Arnoul hosszú betegség után egy párizsi kórházban halt meg.

1931-ben született az algériai Constantine-ban, édesapja tüzérségi tábornok, édesanyja pedig színésznő volt. Eredetileg táncosnőnek készült, Marokkóban tanult klasszikus táncot. Miután családjával Párizsba költözött, a színészet felé fordult, mert táncosként már nem tudta folytatni tanulmányait. Viszont, amikor megkapta első szerepét a L'épave című filmben, éppen egy táncosnőt kellett játszania.


Az 50-es évek szexszimbólumának tartották. Olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Tiltott szerelem, Az éjszaka lányai vagy a Mulató a Montmartre-on. Utóbbiban Nini szerepét alakította. 1954-ben Henri Verneuil Az ötlábú bika című vígjátékában Fernandel partnere volt, és további négy filmet forgatott a rendezővel. A kárhozat útja című filmben Jean Gabinnel játszott, és szerepet kapott Radványi Géza Mulat a kongresszus című 1966-ban bemutatott mozijában is. A hatvanas évektől televíziós filmekben és sorozatokban is vállalt szerepet.

Utolsó munkája a 2016-ban bemutatott La cancre volt, Paul Vecchiali romantikus drámája, amiben a rendező és Catherine Deneuve alakította a főszerepet.

"Soha nem érdekelt a karrierem, azokban a filmekben játszom, amelyeket a legjobban szeretek" - nyilatkozta egyszer pályafutására visszatekintve.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.