Vészesen emelkedik a Duna vízszintje: Vajon Budapest is veszélyben van?

Forrás: MTI/EPA/ANP/Sem Van Der Wal -
eső veszély Duna vízszint Budapest árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy hőség után a hidegörvény is elérte hazánkat. A bajorországi Passauban pedig két métert emelkedett a Duna vízszintje, ami aggodalomra adhat okot. Kell tartanunk attól, hogy a folyó elönti a rakpartokat?

Az elmúlt hetekben tartó forróság után mindannyian vártuk, hogy egy kicsit felfrissüljön a levegő. Ez meg is érkezett, hiszen nincs már akkora meleg, mint a múlt hét elején-közepén, amikor majdnem 40 fokot mutattak a hőmérők néhány helyen. De a változás sajnos aggasztó helyzeteket is teremtett.

Az árvíz súlyos károkat okozott

A fővárost és környékét árasztották el a viharok péntekről szombatra virradó éjszaka. Több helyen 40-50 mm csapadék zúdult le, amely nehezen folyt el, volt, ahol még 24 óra után is vízátfolyás nehezítette a közlekedést. Szombat délután pedig az ország délnyugati részére érkezett meg az ítéletidő. Tolna, Somogy és Baranya megyében a lassan mozgó zivatarok több faluban úgynevezett villámárvizet okoztak. A felvételeken látható, hogy a hirtelen lezúduló sáros víz mindent elöntött. A combközépig érő áradás betört a házakba, kertekbe, volt, ahol az autókat is elsodorta a hatalmas víztömeg.

Az emberek térdig jártak a vízben, miután lecsapott a vihar.

Az időjárás a Balatont sem kímélte. A viharok óriási széllel, hirtelen csaptak le a fürdőzőkre. A vészjósló fellegek sem kecsegtettek sok jóval: a felhőszakadásokat jégeső és szélvihar kísérte. Siófokon is házakat, pincéket, garázsokat árasztott el az esővíz, de a tűzoltóknak a kidőlt fák miatt is ki kellett vonulniuk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint szombaton épp Siófokon esett a legtöbb eső, 64 mm, azaz a havi átlag másfélszerese zúdult le néhány óra alatt.

Drónnal készített légi felvételen árvíz pusztít a hollandiai Limburg tartományban fekvő Aasterbergben. Forrás: MTI/EPA/ANP/Sem Van Der Wal

Európában több helyen pusztított a hidegörvény

A szóban forgó hidegörvény okozta azokat a súlyos viharokat Németországban és Belgiumban, ahol halálos áldozatokkal is jártak az áradások. Itt jóval komolyabb pusztítást végeztek: az emeletes házakba is betört a víz, több ezer háztartásban nem volt áram, sőt, volt, ahol földcsuszamlás következett be a rengeteg esővíz eredményeként. A hatóságok csak tankokkal, teherautókkal és helikopterekkel tudták megközelíteni a legveszélyeztetettebbelső fokú településeket.

Árhullám a Dunán - Készültséget rendelhetnek el

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint a német-osztrák határon fekvő Passaunál egy nap alatt két métert emelkedett a Duna vízszintje, így ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az OVF adatai szerint vasárnap délben 309 cm-n állt a Duna Budapesten. A vízügy előrejelzése alapján az árhullám csütörtök reggel tetőzhet a fővárosban, 587 cm körüli vízállással. Az első fokú készültséget pedig 620 cm-nél rendelik el. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kell tartanunk attól, hogy a folyó elönti a rakpartokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.