20 éves fiú zuhant ki egy kilátóból Nógrád megyében: barátai meg sem próbáltak neki segíteni, belehalt a sérüléseibe

Forrás: Shutterstock -
Nógrád megye kilátó fiú tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Salgótarjáni Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a két férfi ellen, akik a Karancs-kilátóból kieső sérültnek nem nyújtottak segítséget.

A két férfi és a 20 éves fiú 2020. július 25-én, este Somoskőújfalun megbeszélték, hogy éjjel kimennek a Karancs-hegyi kilátóhoz. 22 óra körüli időben indultak gyalogosan a vízmosásos, csúszós, meredek terepszakaszon, egyikük egy hordozható telefontöltő lámpájával világított. Éjfél körül érkeztek meg, felmentek a kb. 25 méter magasságú kilátó tetejére, ahol mintegy 15-20 percet tartózkodtak.

A kilátóról lefelé jövet elől haladt a fiú, mögötte a két férfi. A lépcsősoron lefelé a sötétben az egyik férfi a korábban is használt töltővel középen haladva maga elé és mögé is igyekezett világítani.

Több lépcsősor megtétele után a legelöl haladó 20 éves férfi a kilátóból legalább 7,2 méter magasságból kiesett a kilátó mellé és a földre zuhant.

A két társa lesietett a kilátó aljába, ahol a felvezető lépcsők mellett a földes úton fekve találták meg őt.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A két férfi tisztában volt azzal, hogy 20 éves társuk a magasból zuhant le a kilátóból, emiatt balesetet szenvedett, azonban nem győződtek meg arról, hogy balesetéből eredendően milyen sérülést, sérüléseket szenvedett, és nem nyújtottak tőlük elvárható segítséget a nyilvánvalóan sérült fiúnak.

Sem mobiltelefonon nem hívtak és nem is próbáltak segítséget hívni, vagy segítségnyújtásra alkalmas személyt értesíteni, illetve gyalogosan sem indultak el segítségért, csak órákkal később, amikor a fiú az állapota miatt elvesztette az eszméletét.

A fiú több testtájra terjedő többszörös csonttörések, tüdőzúzódás, májállomány- és lépállomány folytonosság megszakadása, valamint hashártya mögötti bevérzés okozta traumás shock miatt másnap hajnalban elhalálozott.

Olyan körülmény azonban nem volt megállapítható a nyomozás során, amely kétséget kizáróan bizonyította volna, hogy a két férfi azonnali segítségnyújtása esetén néhai társuk életének megmentésére reális lehetőség lett volna.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség ezért a 27 és 28 éves férfi ellen segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt emelt vádat.

Tragikus balesetet szenvedett öt tinédzser: az egyikük életét vesztette

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.