A világ legboldogabb törzsének tagjai nem tudnak számolni és nem ismerik a színeket: így élnek a pirahák

Forrás: Youtube/Smithsonian Channel -
népcsoport magazin törzs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 9-e a világ őslakosainak nemzetközi napja. Az ENSZ-közgyűlés döntése nyomán 1995 óta tartják, arra emlékezve, hogy 1982-ben e napon tartotta első ülését az ENSZ őslakos népekkel foglalkozó munkacsoportja.

AZ ENSZ Közgyűlése 2007-ben nem kötelező erejű nyilatkozatot tett közzé az őslakosok jogainak védelme értelmében, amely rendelkezik az őshonos népek tagjainak megkülönböztetés elleni védelméről, önrendelkezéshez, a földterülethez és a földben rejlő ásványkincsekhez való jogáról is. A deklarációt 141 ország vette pártfogásba, de négy olyan ország - Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Államok - nemmel szavazott, ahol az őslakos népcsoportok jelentős természeti erőforrások felett rendelkeznek. Az ENSZ adatai szerint 90 országban több, mint 476 millió őslakos él, ami a világ népességének 6,2 százaléka.

A világ legboldogabb törzsének tartott népcsoport a Pirahã nép, akiket Brazíliában neveznek annak az Amazonas esőerdőiben. Tagjai nem tudnak számolni, és csak a "néhány" valamint a "sok" számokat ismerik. A színek esetében csak a "sötétet" és "világosat" tartják számon.

A világ legboldogabb törzsének tartott népcsoport a Pirahã nép Forrás: Youtube/Smithsonian Channel

Számukra nem léteznek dátumok, és a naptárt sem ismerik. Naponta egyszer-kétszer vesznek magukhoz táplálékot; csak 20-20 percekre alszanak el, mert szerintük a hosszú alvás megfosztja őket az élet adta lehetőségektől. Szerintük, aki ennyi időt tölt alvással, az teljesen más emberként ébred fel. Viszont egyes vélemények szerint a pirahák azért alszanak ilyen keveset, mert az élőhelyön sok kígyó található. Emiatt maximum csak fél órákra alszanak el, és éjszakánként legfeljebb két órát alszanak egyhuzamban.

A pirahák törzse csak 800 főből áll.

Sokat énekelnek és szent meggyőződésük, hogy az álmok legalább olyan fontosak, mint a valóság maga.

A piraha anyák nem tudják, hány gyerekük van, és csemetéiket az arcukról ismerik fel Forrás: Youtube/Smithsonian Channel

Miért a Pirahãkat tartják a világon a legboldogabbnak?

A törzs tagjai hétévente egyszer nevet változtatnak. Emellett ismerik több ezer növény és állat nevét és jellemzőit. A gyerekek hagyományos játékok helyett a fákkal, virágokkal, kutyákkal és az erdő szellemeivel játszanak.

Az anyák egyáltalán nem mesélnek a gyerekeiknek. Kollektív emlékezetük csak addig terjed, ameddig a törzs élő legidősebb emberé. A piraha anyáknak fogalmuk sincs, hány gyerekük van. Csemetéiket az arcukról ismerik fel. Ennek oka egyszerű, ugyanis nem tudnak számolni.

Kultúrájukban sem istenség, sem vallás nem létezik.

A gyerekek hagyományos játékok helyett a fákkal, virágokkal, kutyákkal és az erdő szellemeivel játszanak Forrás: Youtube/Smithsonian Channel

Érdekesség, hogy a pirahák néhány éven belül új nevet választanak maguknak, amely a legjobban illik a következő életszakaszukhoz.

A piraháknál nincs depresszió és mentális betegségek sem. Ez a nép elégedettségét is tükrözi, hiszen nincs szükségük tiltott szerekre vagy antidepresszánsokra.

A dzsungel lakói tehát számos dolog miatt a világ legboldogabb népei. A pirahák élik a saját életüket, és nem törődnek a világ gondjával, bajával, és nem foglalkoztatják őket más kultúrák. Náluk nincs társadalmi hierarchia. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a pirahák között mérhetetlen szeretet van. Ez a nép nem ismeri az irigységet, haragot, összeesküvést, vagy az egymás ellen való ármánykodást.

A dzsungel e lakói életvitelük miatt a világ legboldogabb népei Forrás: Youtube/Smithsonian Channel

A pirahák gondolkodása merőben eltér a legtöbb népcsoport gondolkodásáról. Úgy tűnik, hogy számukra a boldogságot az élet könnyed felfogása hozta el. Semmi sem okoz számukra stresszt, és minden olyan dolgot el tudnak engedni, ami nem szolgálja a javukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.