Három hete nem csillapodik a vulkán La Palma szigetén: háznagyságú sziklákat sodor a láva

Forrás: AFP/Jorge Guerrero -
vulkánkitörés szikla La Palma kürtő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kitörése után három héttel továbbra sem csillapodik a Cumbre Vieja vulkán a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol a szakemberek arra figyelmezettek vasárnap, hogy a szélirány változása miatt ismét bizonytalanná válhat a repülőtér működése.

A tűzhányó észak-nyugati kürtője beomlott a hétvégén és a felduzzadó lávafolyam óriási, ház nagyságú sziklákat sodort magával. A több mint 1200 Celsius-fok forróságú magma teljesen elpusztította Todoque település északi részét, ami a leginkább érintett zónája a vulkánkitörésnek. Helyszíni beszámolók szerint még mindig folyamatosak a morajlások és gyakoriak a kisebb földrengések, amelyek a Kanári-szigetek vulkanológiai intézete (Involcan) szerint 10-15 kilométer mélységben zajlanak.

A szakemberek attól tartanak, hogy a földrengések újabb kitörési pontot nyitnak a felszínen. Az Involcan számítása szerint több mint 39,6 millió köbméternyi vulkáni anyag került felszínre az elmúlt hetekben.
A lávafolyamok eddig 1186 épületet semmisítettek meg és mintegy száz ház van közvetlen veszélyben. A letarolt földterület nagysága meghaladja az 525 hektárt.

Nem csillapodik a vulkán La Palma szigetén Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, a kitörés kezdetén mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni elővigyázatosságból. Többen közülük biztonsági kísérettel rövid időre hazamehettek vasárnap, hogy személyes tárgyaikat magukhoz vehessék.

María José Blanco, a spanyol geográfiai intézet (IGN) igazgatója sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az időjárási előrejelzés szerint várhatóan megváltozik a szélirány hétfőre, ami újból érintheti a repülőtér működését. A légikikötőt eddig már kétszer le kellett zárni kifutópályákon összegyűlt nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.