Új rendet vezetett be a BKK: itt vannak a részletek

Forrás: Medgyesi Milán - Origo -
közlemény BKK bérlet jegy bliccelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A BKK számos autóbusz- és trolibuszjáraton első ajtós felszállási rendet vezetett be annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik illetéktelenül használnák járműveiket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizhesse a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét.

Az első ajtós felszállással szeretnék védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. A BKK szerint így jobban ki tudják szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket. A vállalat az alábbi fontos információkat osztotta meg az utazóközönséggel a döntés kapcsán:

  • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegyük vagy bérletük, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhatnak jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasolják, hogy jegyüket vagy bérletüket a főváros számos pontján található BKK-automatából, vagy az egyik ügyfélközpontban vegyék meg. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
  • A BKK arra kéri az utasokat, segítsék azzal a járművezetőket, hogy előkészítik a jegyüket már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így mindenki gyorsabban érhesse el úticélját. Kiemelik: a bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutassák meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott, vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen is felhívják a figyelmet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón" felirattal.
Lépett a BKK: még nehezebb lesz bliccelni a járatain Forrás: Medgyesi Milán - Origo
  • Kérik az utasokat, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében haladjanak tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vegyék igénybe.
  • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utaznak, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatják a számukra megfelelő ajtót, de utazási jogosultságukat ebben az esetben is – a felszállás előtt vagy azt követően – igazolniuk kell.
  • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
  • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyet, bérletet, utazásra jogosító okmányt, valamint vonaljegyet is tőlük lehet vásárolni.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével a BKK legfőbb célja az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentése. Az első ajtós felszállási rendről és az ezáltal érintett járatokról az utasok a BKK közleményében tájékozódhatnak bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.