Már nincs sok idő: 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie hamarosan a súlyos aszállyal, áradásokkal

Forrás: Thinkstock -
áradás gleccser szegénység WMO klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kelet-Afrika gleccserei két évtized alatt eltűnhetnek, 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie a súlyos aszállyal, áradásokkal és szélsőséges hőhullámokkal - figyelmeztetett az ENSZ klímaügynöksége kedden.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) az Afrikai Unió szervezeteivel közös jelentésében szomorú képet festett a kontinensnek az egyre gyakoribbá váló időjárási katasztrófákhoz való alkalmazkodóképességéről. A mérések szerint 2020 az afrikai kontinens harmadik legmelegebb éve volt, az elmúlt három évtized átlagához képest 0,86 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklettel.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas a jelentésről írt közleményében kiemelte, hogy a Kelet-Afrikában megmaradt gleccserek gyors ütemben zsugorodnak, és várhatóan már a közeljövőben teljesen eltűnnek, ami világosan jelzi a visszafordíthatatlan változásokat a Föld éghajlatában.
A jelenlegi ütemben Afrika mindhárom jégmezője, a tanzániai Kilimandzsáró, valamint a kenyai és ugandai gleccserek is elolvadnak 2040-re. Emellett a becslések szerint 2030-ra akár 118 millió mély szegénységben élő (napi kevesebb mint 1,9 dollárból magát fenntartó) ember lesz kiszolgáltatva a szárazságnak, az áradásoknak és a szélsőséges hőhullámoknak, ha nem teszünk megfelelő, határozott lépéseket - mondta az Afrikai Unió mezőgazdasági biztosa, Josefa Sacko.

A Kilimandzsáró Forrás: Thinkstock

Afrika az üvegházhatású gázok kevesebb mint 4 százalékát bocsátja ki, de régóta számítanak arra, hogy a klímaváltozás súlyosan fogja érinteni a kontinenst. A jelentés szerint a Szaharától délre fekvő térségben évi 30-50 milliárd dollárt, azaz a GDP 2-3 százalékát kellene az alkalmazkodásra költeni a még súlyosabb következmények elkerüléséért.

Becslések szerint 1,2 millió embernek kellett elhagynia a lakhelyét 2020-ban a szélsőséges időjárási viszonyok - viharok és áradások - miatt, ami majdnem két és félszer annyi ember, mint ahányan háborús konfliktusok miatt menekültek el otthonukból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.