Nem az a ruháid valódi ára, amit fizetsz értük - Less be a fast fashion kulisszái mögé!

fast fashion filmajánló film fenntartható fejlődés ruha magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban kellően nyitottnak és tájékozottnak kell lenni ahhoz, hogy az öltözködés szépségén és csillogásán túl feltételezzük a fast fashion árnyoldalát is. Sokan bizonyosan nem tudják, hogy a ruhaipar az egyik, ha nem a legkörnyezetszennyezőbb iparág, ahogy azt sem, hogy a ruhavásárlás milyen közvetlen hatással van bolygónk állapotára.

Jól hangzik, hogy elérhető áron tudunk beszerezni ruhadarabokat, viszont a valós ára egy ruhadarab elkészültének sokkal komplexebb, mint amennyit a kasszánál fizetünk. Az utóbbi évtizedben számos olyan film készült, amely az iparág valós oldalára kívánja felhívni a figyelmet, ezzel valós képet festeni a fast fashion hátrányáról.

Mi az a fast fashion?

Filmajánlónk előtt érdemes rátérni a fogalom tisztázására.

A fast fashion kifejezés tulajdonképpen egy olyan modellt vagy kereskedelmi politikát foglal magába, amelyben a különböző cégek arra törekszenek, hogy a lehető leggyorsabban és a legolcsóbban állítsák elő a legtöbb ruhát.

Hétről hétre változik a kínálat, és éppen emiatt érzi azt sok ember, hogy lemarad a legújabb trendekről, ruhadarabokról. Csodálkozunk, hogy a tudatos vásárlásra kevesen tudnak fókuszálni, ha ennyi inger éri az embereket?

The True Cost

A True Cost egy olyan dokumentumfilm, ami kendőzetlen őszinteséggel tárja fel a ruhaipar valódi természetét. A filmből kiderül, hogy kik készítik, milyen körülmények között, és mi számukra annak az ára, hogy a mi fejlett társadalmunk tagjai egyfajta kínálatdömpingből választhassanak. A legmegrázóbb felismerés látni a filmben kirajzolódó kontrasztot a fényűző és nélkülöző világ között. Olykor olyan, mintha nem is egy bolygón játszódna, pedig mindannyiunk Földje közös. A filmben arra is választ kapunk, hogy milyen hatással van a földre, ha génmódosított gyapotot ültetnek bele.

Unravel: The final resting place of your cast-off clothing

Az Unravel/Megoldva: Ide kerülnek a már nem viselt ruháid

Panipat az egyetlen olyan hely a világon, ahol a ruhadarabok eredeti állapotukban, fonal formájában kerülnek vissza. Reshma egy nyitott, érdeklődő nő, aki rövid időn belül egy textil-újrahasznosító gyárban fog dolgozni Indiában és megmutatja nekünk: hogyan alakulnak át ezek a ruhadarabok. Több női munkással együtt azon gondolkodnak, hogy milyen történetei lehetnek ezeknek a ruhadaraboknak. Annak ellenére, hogy korlátozott mértékben vannak kitéve a nyugati kultúrának, a képzelőerejüket és a hallott pletykákat felhasználva képesek egy egészen sokatmondó képet, perspektívát megalkotni a nyugati kultúráról.

Meghívó egy H&M Izzasztóműhelybe: Vadászat a megélhetésért Bloggerek harcolnak a fast fashion ellen Kambodzsában

Izzasztóműhelynek az olyan, a harmadik világ országaiban működő varrodákat nevezik, ahol a dolgozók, alkalmazottak embertelen körülmények között között, akár 12-14 órában, különböző fenyítések között dolgoznak.

2014-ben három fiatal divatblogger azért ment Phnom Penhbe, hogy egy hónapot a kambodzsai ruházati munkásokkal töltsenek. Ekkor még nem volt képük arról, hogy valójában milyen körülmények között készülnek a fast fashion termékek. A műsor felháborodást váltott ki a világ minden táján, és a H&M-hez hasonló cégeknek muszáj volt kommunikálni az ügyben. A blogger hölgyek személyes meghívást kaptak, hogy meglátogassák a H&M bármelyik gyárát, ahol kiderül, hogy munkások milyen körülmények között dolgoznak, és hogy milyen érzések munkálnak bennük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.