A virológus szerint a koronavírus úgy viselkedik, mint HIV vírus

Forrás: 123rf.com -
járvány Virológus koronavírus HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Covid-19 úgy viselkedik, mint a HIV vírus, nem engedi bekapcsolni az immunmemóriát, derült ki nemrég. A szakemberek arra jutottak, hogy amíg tart a járvány, hat havonta fel kell venni az oltást. Prof. Tóth Sándor szerint kiemelten fontos a 3. vakcina, hiszen a napi esetszámok akkor csökkennének, ha mindenki beadatná.

Amióta kirobbant a járvány, az egész világ arra vár, hogy végre megszülessen a megoldás, és elkészüljenek a koronavírus elleni vakcinák. A vakcina megérkezett, de a vírus közben mutálódni kezdett, és a jelenleg is tomboló delta variáns sokkal agresszívabb és gyorsabban terjed, mint az eredeti kórokozó. Hazánk az elsők között tette lehetővé Európában ingyenesen a koronavírus elleni oltás 3. adagjának felvételét.

A Covid-19 úgy viselkedik, mint a HIV vírus

Prof. Tóth Sándor kiemelte, a legfrisseb tanulmányok szerint a koronavírus képes az immunmemóriát gátolni, azaz nem engedi bekapcsolni.

"Úgy viselkedik, mint a HIV vírus. Annyi a szerencse, hogy nem más vírusokkal szemben gátolja az immunrendszert, csak a saját antigénjeire adott választ akadályozza" - mondta a szakember. Hozzátette, hogy 4-6 havonta frissíteni kell az immunválaszt, vagyis szükség van az oltásra.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Most akkor éltünk végéig oltatni kell?

"Ha már nem lesznek terjesztők, akkor már nem lesz erre szükség. Ezt pedig az orrspray-vakcinákkal lehet elérni, méghozzá azért, mert ezek nyálkahártya immunitást biztosítanak, az izomba adott vakcinák viszont nem. Az orrspray-k konkrétan ott előzik meg a fertőzést, ahol a vírus behatol, így aki befúj az orrába, az már terjeszteni sem fogja a vírust. Az izomba adott oltásokkal azonban még ugyanúgy terjesztjük" - mondta a virológus. Azt is elmondta, hogy az orrspray-t már fejlesztik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.