Visszatérnek a régi kedvencek - 12 érdekesség a kultikus Szellemirtók-filmek várva várt folytatásáról

Forrás: Sony Pictures Releasing -
kulissza film forgatás Szellemirtók magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 18-án kerül a hazai mozikba a Szellemirtók – Az örökség, ami a nyolcvanas évek popkulturális ikonná nemesedett vígjátékainak folytatásával próbálkozik meg, ráadásul az eredeti alkotók közreműködésével. Összegyűjtöttünk egy nagy adag olyan érdekességet a filmről, amit biztosan te sem tudtál!

A nyolcvanas évek kultikus vígjátéka, a Szellemirtók a maga idejében két részt élt meg, de már az 1989-es Szellemirtók 2. óta folyamatosan szó volt egy harmadik epizódról. Ez azonban legfőképp Bill Murray miatt nem valósult meg, a szereplőgárda egyik legfontosabb tagja és legnagyobb sztárja ugyanis egyik elé tett forgatókönyvvel sem bizonyult elégedettnek. Egészen mostanáig.

November 18-án kerül a hazai mozikba a Szellemirtók – Az örökség című film Forrás: Sony Pictures Releasing

2016-ban kijött ugyan egy új, női szereplőkkel készült Szellemirtók-film,

de az nem számított a korábbi filmek folytatásának, inkább egy új alapokra helyezett széria kezdődarabjának szánták. Viszont csúnyán megbukott, így inkább mindenki a lehető leggyorsabban elfelejtette, és a most érkező új film sem utal semennyire az eseményeire. A Szellemirtók – Az örökség tehát nem a 2016-os Szellemirtók, hanem a nyolcvanas évekbeli két film folytatása.

Az új filmben már egy új generációé a főszerep. A régi szellemirtócsapat egyik tagjának unokája egy vidéki kisvárosba érkezve megtalálja a nagypapa régi cuccait, és ráébred az titkos örökségére, ami bizony feladatokkal is jár. És szellemekkel.

Annak ellenére, hogy a főszerep ebben a történetben már a fiataloké, a régi filmek emblematikus figurái is szinte mind felbukkannak benne. Természetesen az őket alakító színészekkel együtt, így ismét láthatjuk Bill Murray-t, Dan Aykroyd-ot, Ernie Hudsont, sőt még Sigourney Weavert és Annie Pottsot is újra kalamajkába keveredni a túlvilági lényekkel és egymással.

A klasszikus csapatból egyedül a Dr. Spenglert alakító, és a régi filmekben forgatókönyvíróként is közreműködő Harold Ramis nem térhetett már vissza, mivel ő 2014-ben elhunyt.

Harold Ramis emléke ennek ellenére, vagy épp ezért erősen megjelenik a filmben: a film főhősnője, Phoebe a sztori szerint Dr. Spengler unokája, az őt játszó Mckenna Grace pedig pont olyan szemüvegkeretet visel a filmben, mint tette azt a régiekben Ramis.

A Szellemirtók – Az örökség rendezője Jason Reitman, aki a régi Szellemirtó-mozik direktorának, Ivan Reitmannak a fia. De az idősebb Reitman is közreműködik az új filmben is, igaz, már csak producerként.

Jason Reitman gyerekként szerepelt a Szellemirtók 2.-ben: ő volt az a kissrác, aki azt mondja Dan Aykroydnak az egyik jelenetben, hogy az apukája szerint a szellemirtók balfácánok.

A film előkészületei olyannyira titokban zajlottak, hogy a később az egyik főszerepet megkapó Finn Wolfhard nem tudta előre, hogy pontosan milyen produkció szereplőválogatására érkezik.

Finn Wolfhardnak nem ez az első szerepe a kamerák előtt az ikonikus Szellemirtók-kezeslábasban. A mára már szintén kultikusnak számító Stranger Things sorozat egyik epizódjában a barátaival Halloween alkalmából épp ilyen jelmezbe öltöznek be.

Ez az első Szellemirtók-történet, ami nem New Yorkban játszódik, hanem messze vidéken, egészen pontosan Oklahomában. Ehhez képest a forgatása pedig nagyrészt Kanadában zajlott, és már egészen régen: 2019 nyarán.

A nagy időbeli távolságnak persze a világjárvány az oka. A Szellemirtók – Az örökség premierje az eredeti tervek szerint 2020 júliusában lett volna, ehhez képest csak most, közel másfél évvel később kerül világszerte a nézők elé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.