10 film, amit látnod kell a 75 éves Steven Spielbergtől

Forrás: FilmMagic/2018 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin -
Steven Spielberg magazin filmrendező filmek születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kerek születésnapját ünnepli a valaha volt egyik leghíresebb és legnagyobb hatású filmrendező, aki nemcsak máig aktív, de a legújabb filmjével is képes ámulatba ejteni a világ mozinézőit. Az alábbi listára összegyűjtöttük azok a filmeket, amiket semmiképp sem érdemes kihagynod a 75 éves Steven Spielberg munkásságából.

Párbaj (1971)

Steven Spielberg a tévében kezdte a rendezői pályafutását, többek között ő vezényelte le a Columbo tévésorozat első epizódját is. A Párbaj is tévéfilmként készült, de aztán olyannyira jól sikerült, hogy a producerek megbízták Spielberget még néhány jelenet hozzáforgatásával, és a moziba küldték a filmet, amelyben a végtelen amerikai országutakon egy hétköznapi autós és egy fenyegető kamion közlekedési konfliktusnak induló küzdelme válik hátborzongató élet-halál harccá.

A cápa (1975)

Máig, azaz négy és fél évtized múltán is ez a minden idők legjobb cápás film a jó néhány próbálkozó ellenére, amivel talán érzékelhető Spielberg filmjének minősége és jelentősége, és amellyel egyben a horror műfaját is megújította. A kisvárosi fürdőhely turistáit terrorizáló óriáscápa és a vele szembeszálló férfiak története egyúttal megteremtette a hollywoodi blockbuster fogalmát is. A megnézése után pedig egy ideig nem nagyon akaródzik senkinek a tengervízbe menni.

Harmadik típusú találkozások (1977)

Steven Spielberg egyik közismert visszatérő témája a földönkívüliek jelenléte, és több korszakos filmjében is feltette a kérdést, hogy az emberiség egyedül van-e vajon a világegyetemben. A hazánkfiának, Zsigmond Vilmosnak operatőri Oscar-díjat eredményező Harmadik típusú találkozások történetében megtörténik a nagy találkozás az emberek és a földönkívüliek között, méghozzá egy másik híres magyar, Kodály Zoltán zenei módszerének segítségével.

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

A hatvanas évek végén induló, az európai modernizmusból ihletet merítő, új-Hollywoodnak nevezett amerikai rendezőgeneráció ifjú titánjai egy idő után többségükben a nagy költségvetésű szórakoztató filmek világában kötöttek ki, és ha már ott voltak, azt is megújították, mint például Spielberg és George Lucas, akik közösen hozták tető alá az Indiana Jones-filmeket: Spielberg rendezte őket, Lucas pedig az ötletgazda és producer volt. Így született meg minden idők egyik leghíresebb popkulturális karaktere, a kalandozó régészprofesszor Indiana Jones, akit a 2023-ra tervezett újabb folytatásban Steven Spilelberg már ötödszörre visz majd vászonra.

E.T., a földönkívüli (1982)

Már említettük, hogy Steven Spielberg egyik legkedvesebb műfaja a sci-fi, és minden sci-fije közül a legvarázslatosabb egy családi mozi, amiben egy bénácska külsejű, a bolygónkon felejtett kis földönkívüli és a neki segítő gyerekek kalandjait izgulhattuk végig — a Hold előtti átbiciklizésnél pedig a mai napig garantált az elérzékenyülés.

Jurassic Park (1993)

A Jurassic Park nemcsak a valaha volt legnagyobb bevételt elérő mozi lett a maga idejében, de a dinoszauruszok szerepeltetésével máig tartó divatot teremtett, az egyetemeken pedig hirtelen megnövekedett a jelentkezők száma a paleontológia szakokon. Azóta pedig folytatások sora született (és születik folyamatosan) a jelenkorban dinókat klónozó és veszélyes állatkertben tartó park sztorijából. Immár Spielberg nélkül, de Spielberg nyomdokán.

Schindler listája (1993)

Oly sok korszakos és sikeres filmet rendezve a évtizedek alatt Steven Spielbergnek csak egyvalami hiányzott egészen sokáig: az Oscar-díj. A Schindler listájával pedig nemcsak régi tervét, vagy ahogy ő mondta: adósságát tudta rendezni, de díjesőben is részesült érte, többek között a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscart is elnyerve. A második világháborúban zsidókat mentő német gyáros sorsa pedig így elfoglalta a helyét a filmtörténelemben.

Ryan közlegény megmentése (1998)

A sci-fi mellett Spielberg másik kedvenc zsánere a történelmi film, olyan rendezésekkel, mint a Bíborszín, A Nap birodalma, az Amistad, a München, a Hadak útján, a Lincoln, vagy a Kémek hídja. Közülük talán a második világháborús Ryan közlegény megmentése emelkedik ki leginkább, minden idők egyik legjobb és legéletszerűbb (szintén egy honfitársunk: a fotós Robert Capa képei ihlette) csatajelenetével a normandiai partraszállásnál, és egy később gyümölcsöző alkotói kapcsolat első állomásaként Tom Hanksszel.

Kapj el, ha tudsz (2002)

Leonardo DiCaprio egy színészi álomszerepet kapott meg Spielbergtől a kétezres évek elején: egy szélhámosét, aki folyamatosan új szerepekbe bújik, miközben belül csak mások életére és szeretetre vágyik. A megtörtént eseményeken alapuló filmben a főhős és a nyomában loholó FBI ügynök párharcát Tom Hanks és Leonardo DiCaprio briliáns módon keltette életre Spielberg értő irányítása alatt.

West Side Story (2021)

A legfrissebb Spielberg-rendezés épp elcsíphető a mozikban is, és nemcsak emiatt került rá a toplistánkra, hanem a minősége okán is. A klasszikus musicalt újrafeldolgozó rendezőt sokan féltették ettől a vállalkozástól, mondván, mi újat tud nyújtani a mai közönségnek egy sok évtizedes történet: ő azonban bebizonyította, hogy az egyik személyes kedvenc filmjéhez nem ötletek híján, hanem ötletekkel telve nyúlt.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.