Kisgyermekes család otthona vált a lángok martalékává a III. kerületben

Forrás: AFP
Forrás: AFP -
III. kerület tűz Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem ez az első eset, hogy lakóház ég porrá a III. kerületben. Legutóbb egy kisgyermekes család otthona vált lakhatatlanná a tűz miatt. A kerületben sajnos évek óta nincs kiépítve a csatorna és vízhálózat, emiatt pedig az ott élő családok kutakból hordják haza a vizet. A tűzoltók pedig csak vízszállító autókkal tudják eloltani a környéken a tüzet, mivel tűzcsap nem áll a rendelkezésükre.

"A csúcshegyi ingatlanok közül számos még az 1900 évek elején épült és kapta meg a lakóingatlani státuszt, mikor még a jelenlegi bel és külterületi szabályozások nem is léteztek. Ennek ellenére a hegy közművesítése mind a mai napig csak részlegesen történt meg" – nyilatkozta a Metropolnak a Csúcshegyi Egyesület Elnöke, Hámor Endre, aki többek között hozzátette:

"Az önkormányzat úgy határozott, hogy az ide szánt kapacitásból inkább megvalósít egy teljesen zöldmezős beruházást. Így jött létre Harsánylejtő kertváros. Ezzel a csúcshegyi családokat további évtizedekre fosztották meg a közművesítés lehetőségétől. Ráadásul ezzel párhuzamosan építési tilalmat vezettek be a geotechnikai szabályozás hiányára hivatkozva."

A környéken évek óta egyre több a tűzeset, csak november második felében négy ilyenre volt példa. A csúcshegyiek szerint, a tűzcsapok hiánya jelentősen megnehezíti a tűzoltók munkáját, valamint a lángok az ottlakók életén kívül veszélyesek a Hármashatárhegyi erdőre is.

Kisgyermekes család otthona égett porrá a III. kerületben a tűzcsapok hiánya miatt (A kép illusztráció) Forrás: AFP

A legutóbbi katasztrófa pár hete történt a Solymárvölgyi úton, ahol a tűzoltók is kétségbeesetten keresték a tűzcsapokat. A katasztrófában egy 2 éves korú, kisgyermekes fiatal párnak égett porrá az otthona.

A lap felkereste az óbudai önkormányzatot, akiktől a következő választ kapták:

"A harmadik kerületnek a tűzcsapok telepítésére nincs hatásköre."

Arra azonban nem érkezett válasz, hogy miért nincs közművesítve a lakóingatlanokkal ellátott terület. A lap megkereste a Fővárosi Vízműveket is.

"Bár korábban kaptunk megkereséseket a területre vonatkozó víziközmű-fejlesztési igényekről, a fejlesztés nem Társaságunk, hanem az ellátásért felelős feladata (önkormányzat – a szerk.) A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai álláspontja szerint, a vízművek üzemelteti a tűzcsapokat, de miután a Csúcshegyen nincs víz - amit így ún. vízhiányos területként kezelnek -, ezért a tűzoltóság az ilyen jellegű területekre vízszállító járműveket riaszt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.