Okosotthonok kamerái által rögzített intim felvételeket árultak a neten

Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic -
intim felvétel kiberbűnözés okosotthon hacker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felvételeket áruló dél-koreai hacker az okoseszközök biztonsági réseit használta ki, meztelen képeket és szexvideókat árult áldozatairól a dark weben.

Dél-Koreában sok új építésű ház és ingatlan rendelkezik az interneten keresztül vezérelhető intelligens technológiával. Ebbe beletartozik a távolról irányítható zárak, a világítás, a konyhai gépek, fűtőberendezések és a biztonsági kamerák is.

A Times szerint a hacker ilyen kamerákhoz férkőzött hozzá, majd olyan felvételeket lopott el, amelyeken meztelen vagy szexelő emberek voltak saját otthonaikban - írja a Daily Mail.

A felvételeket ellopó hackert az IT Chosun riportere leplezte le, miután potenciális vásárlónak adta ki magát a dark weben.

A South China Morning Post című lap szerint Kim Nam-Seung, a Tudományos és Technológiai Minisztérium munkatársa azt mondta, azért váltott ki ekkora érdeklődést az incidens, mert a hacker olyan okoseszközöket tört fel, amelyek segítségével széles körben megsértették a magánélet szentségét. Hozzátette, az eset rávilágít annak fontosságára, hogy az emberek biztonságos jelszavakat használjanak eszközeikhez.

Dél-Koreában tavaly 234 ezer kiberbűncselekményt jelentettek a rendőrségnek, ami közel 54 ezerrel több, mint tavaly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.