Okosotthonok kamerái által rögzített intim felvételeket árultak a neten

Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic -
intim felvétel kiberbűnözés okosotthon hacker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felvételeket áruló dél-koreai hacker az okoseszközök biztonsági réseit használta ki, meztelen képeket és szexvideókat árult áldozatairól a dark weben.

Dél-Koreában sok új építésű ház és ingatlan rendelkezik az interneten keresztül vezérelhető intelligens technológiával. Ebbe beletartozik a távolról irányítható zárak, a világítás, a konyhai gépek, fűtőberendezések és a biztonsági kamerák is.

A Times szerint a hacker ilyen kamerákhoz férkőzött hozzá, majd olyan felvételeket lopott el, amelyeken meztelen vagy szexelő emberek voltak saját otthonaikban - írja a Daily Mail.

A felvételeket ellopó hackert az IT Chosun riportere leplezte le, miután potenciális vásárlónak adta ki magát a dark weben.

A South China Morning Post című lap szerint Kim Nam-Seung, a Tudományos és Technológiai Minisztérium munkatársa azt mondta, azért váltott ki ekkora érdeklődést az incidens, mert a hacker olyan okoseszközöket tört fel, amelyek segítségével széles körben megsértették a magánélet szentségét. Hozzátette, az eset rávilágít annak fontosságára, hogy az emberek biztonságos jelszavakat használjanak eszközeikhez.

Dél-Koreában tavaly 234 ezer kiberbűncselekményt jelentettek a rendőrségnek, ami közel 54 ezerrel több, mint tavaly.

Illusztráció. Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.