Valaki más bőrében ébredni: összegyűjtöttük a legmókásabb testcserés filmeket

Családi testcsere testcserés filmek magazin vígjáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 16-án kerül a mozikba a Családi testcsere című új vígjáték, amiben egy egész família tagjai ébrednek fel egyszer csak a másik bőrébe bújva, ami óriási bonyodalmakkal, rengeteg poénnal, és persze némi empátia tanulásával jár együtt. Ebből az alkalomból listára gyűjtöttük ennek a témának a legemlékezetesebb alkotásait. Testcserére fel!

Segítség, felnőttem! (1988)

A testcserés filmek külön alosztályát képezik azok a mozik, amikben a főhős a saját jövőbeli/múltbeli énjének testében ébred. Ebben a kategóriában pedig verhetetlen a Tom Hanks korai, vígjátéki korszakának emblematikus darabja, a Segítség, felnőttem!, aminek főszerepéért még Oscar-díjra is jelölték. Ebben a filmben egy titkos kívánság hatására hirtelen harmincas férfivá változó kisfiút játszott, aki számára egyszerre sokkoló és örömteli a felnőtt lét.

Ál/arc (1997)

Nem teljes testcsere, csak arc - átoperálás történik a kilencvenes évek egyik legkiemelkedőbb akció- és bűnfilmjében, amiben John Travolta és Nicolas Cage is két szerepet játszik. A sztoriban a rettegett bűnöző sikeresen ellopja az őt üldöző zsaru arcát, és ezzel életét, családját is, míg a másik megkapja az övét, hogy neki kelljen bűnhödnie a tetteiért. És ez még csak az első csavar!

Nem férek a bőrödbe (2003)

Ebben a filmben az egymással állandó harcban álló anya és lánya kap leckét a sorstól, amikor egyszer csak a másik testében ébrednek. Jamie Lee Curtis kénytelen Lindsay Lohan testében visszaülni kamaszlányként az iskolapadba, a lány pedig szembenézni egy felnőtt nő életének kihívásaival. Mindezt szerencsére csak egyetlen nap erejéig, de így is megtanulják, hogy mindenkinek a saját problémái a legnagyobbak, és egyik sem kisebb a másikénál.

Testcsere (2011)

A Testcsere azt próbálja bemutatni, hogy mire is vágynak a férfiak. A történetében két jóbarát cserél testet: egy felnőni képtelen, szoknyavadász színész (Ryan Reynolds), és egy mindig megfelelni vágyó, családos ügyvéd (Jason Bateman). A két testet cserélt főhős kalandjai számos kicsit kínos helyzeten, egy dögös feleség és egy még dögösebb asszisztens ágyán keresztül vezetnek, míg persze hőseink el nem kezdik megtapasztalni a másik életének hátulütőit, és felfedezni a saját otthagyott kis világuk értékeit.

Jumanji: Vár a dzsungel (2017)

Noha nem tűnt jó ötletnek újabb feldolgozást készíteni az 1995-ös Robin Williams-féle Jumanjihoz, mégis bejött, köszönhetően a formulának. A játékosait magába szippantó társasjáték koncepciója maradt, de táblajátékból videojáték lett, amibe a főhősök nem a saját testükben, hanem különféle avatárok révén kerülnek bele. Így aztán Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black és Kevin Hart tinisrácok- és lányok avatárjait játssza el a filmben, ebből pedig számos poén mellett kicsit a kamaszkori identitáskeresés és a modern önképzavarok problematikája is belefért. A két év múlva érkező folytatás (Jumanji: A következő szint) pedig még tovább variálta a szerepeket.

Freaky (2020)

Egyszerre izgulós és kacagós móka a Freaky, ami a testcserés vígjátékok alapötletét némi horrorral és Vince Vaughn-nal bonyolítja meg. Ebben a filmben ugyanis egy gimis tinilány és egy rettegett sorozatgyilkos cserél testet, és csak egy napjuk van arra, hogy visszaszerezzék a saját fizikai valójukat. Mivel pedig ártatlanul dögös külsővel egy gimis bálon elég könnyű csúnya dolgokat művelni, így ez nem a sorozatgyilkosnak áll nagyobb érdekében.

Családi testcsere (2021)

Egy sokadik habókos francia vígjátéknak tűnik, és habókos meg francia is, de annyira vicces, mint az csak nagyon-nagyon ritkán fordul elő a moziban. A testcserés vígjátékok alapötletét egy egész családra kiterjesztő, sőt azt a maximumig turbózó filmben a Morel família szembesül azzal, hogy mind testileg, mind pedig lelkileg igen komoly változáson esnek át: a legfiatalabb gyerek az apja testében ébred, aki tinédzser fia testében van, a fiú pedig nővére bőrébe bújt, miközben az édesanya a hatéves lányuk szerepét veszi át a családban. És ez még csak a kezdet, mert a testcserék folytatódnak, és nem akarnak leállni.







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.