Télűzőnek fagyos mozik: ezek a kedvenc, havas környezetben játszódó filmjeink

Everest (film) Quentin Tarantino Jégvarázs Charlie Chaplin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan közeledik már a tavasz, de még épp annyira benne vagyunk az idei télben, hogy akár olyan hó és fagy is ránk köszönthessen, mint az alábbi, hangsúlyosan téli környezetben játszódó filmcsemegékben. Sok-sok fehérséget ajánlunk!

Aranyláz (1925)

Charlie Chaplin korszakos zsenialitása már a némafilmkorszakban is elvitte havas tájakra a mozinézőket, az Aranyláz pedig igazi forradalmi szuperprodukciónak számított a maga idejében a mérete és a forgatási körülményei miatt is. Az északi fagyos vidékre szerencsét próbálni érkező csavargó kalandjai ma persze már inkább az ellenállhatatlan humora, embersége és ötletei miatt ragadják meg a figyelmet, amik többek között az olyan klasszikussá vált jelenetekben csúcsosodnak ki, mint az éhségében a bakancsa megevésével próbálkozó főhősé.

A dolog (1982)

Nem csak minden idők egyik leghíresebb, havas környezetben játszódó filmje, de minden idők leghíresebb Antarktiszon játszódó filmje is John Carpenter kulthorrorja, amiben a kutatóállomás lakóinak a világtól elzárva kell megküzdeniük egy testrabló idegen entitással. A kutyák nem azok, amiknek látszanak!

Everest (2015)

A hegyek egy bizonyos szint és magasság felett már havasak, a hegymászás egy bizonyos szint és magasság felett pedig már nem csak extrém sport, de életveszélyes vállalkozás. Ez a film is egy végzetes eseménynek állít emléket: a világ legmagasabb csúcsán 1996-ban bekövetkezett hegymászó-szerencsétlenségnek, amelyet aprólékosan ábrázol mind technikai, mind érzelmi szempontból.

Jégvarázs (2013)

A hóban a Disney hercegnői is szeretnek viháncolni, pláne ha sikerül nekik felszabadulni a már kevésbé kellemes örök tél hatalmából. Persze ha az ember lánya varázserővel rendelkezik, úgy könnyebben mennek a dolgok, Elsa és Anna kalandjai pedig vitán felül a legnagyobb hatású Disney-mesét szállították a 21. században, és egy egész korosztály szüleinek kellett a legkülönfélébb jégvarázsos ajándéktárgyakat megvásárolnia. A Jégvarázs története pedig folytatódott, sőt még folytatódik a jövőben is.

Fehér pokol (2011)

Liam Neeson egy fura karriermódosítással nyugdíjaskorára lett akciófilmeket szakmányban gyártó keményöklű hőssé, ebből a korszakából (sőt úgy általában ember és állat küzdelmének témájában is) az egyik legkiemelkedőbb filmje a Fehér pokol. Neeson ebben a történetben a társaival együtt repülőgépszerencsétlenséget szenved az alaszkai hómezőkön, és így kellene életben maradniuk a gyorsan rájuk találó és rájuk vadászó farkasfalkák között. Zsigeri filmélmény arról a folyamatról, ahogyan az ember is vadállattá válik, ha nincs más választása.

A visszatérő (2015)

A film, ami elhozta Leónak a rég várt Oscart: a kietlen téli vadnyugaton magára hagyott prémvadász egyszemélyes túlélés- és bosszútörténete valóban nehezen feledhető, legyen szó akár a vágás nélküli nyitójelenetéről, a naturalista medvetámadásról, szakadékba zuhanásról – vagy a megfagyás elől egy lótetembe bújásról.

Aljas nyolcas (2015)

Quentin Tarantino speciális, havas westernjének hőseit egy óriási hóvihar tereli össze egyetlen útmenti menedékhelyen, hogy aztán fokozatosan kiderüljön: senki sem teljesen az, mint akinek mondja magát. A rendező mindig is vonzódott a párbeszédekre fokozottan építő, zárt helyszínre szituált jelenetekhez (lásd a Kutyaszorítóbant, vagy a Becstelen brigantyk kocsmai epizódját), és az Aljas nyolcasban egy egész, barokkosan burjánzó filmet szentelhetett ennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.