Korábban nem publikált regénye jelenik meg Leonard Cohennek

Forrás: Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat -
megjelenés regény Leonard Cohen könyv publikáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leonard Cohen 1956-ban írt, korábban nem publikált regénye jelenik meg ősszel 15 korai novellájával és egy rádiójátékával együtt.

A regényt Cohen Münchenben írta, abban az évben, amikor első verseskötete is megjelent. A Ballet of Lepers (Leprások balettje) című regény "a mérgező kapcsolatokról szól, és arról, hogy az ember meddig képes elmenni, hogy fenntartsa őket" - idézte a kötetről kiadott közleményt a The Guardian című brit napilap.

Ira B. Nadel, Cohen életrajzírója Various Positions című könyvében beszámolt a regényről. Mint írta: a 91 oldalas mű főhőse egy panzióban élő 35 éves eladó, aki magához veszi idős nagyapját. Az erőszakos kitörésekre hajlamos nagyapa hatására a történet mesélője - aki névtelen marad - szintén felfedezi magában az ébredő erőszakot.

Forrás: Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A Kanadában született és 2016-ban Los Angelesben elhunyt Cohen a legjobb regényének tartotta az írást, de nem talált rá kiadót. Nadel szerint a regényben a zsidó történelem és tragédia elevenedik meg, az a téma, amivel Cohen költészetében is foglalkozott. A regényben Cohen saját nagyapjával való kapcsolatának nehézségeit is megfogalmazta, bár nagyapja nem volt olyan erőszakos, mint a könyv szereplője.

A regény 15 novella és egy rádiójáték kíséretében jelenik meg, amelyeket Cohen 1956 és 1961 között írt. A kötetet Cohen kutatója, Alexandra Pleshoyno szerkesztette, és a könyv utószavát is ő írta.
Robert Kory, a Leonard Cohen családi alapítvány kurátora elmondta: Cohen halála előtt kijelentette, hogy élete igazi mesterműve az archívuma, amelyet azért őrzött meg, hogy a rajongók és a kutatók egy nap felfedezhessék. "Örülök, hogy ezzel a könyvvel az olvasói és hallgatói megkezdhetik ezt a tartalmas utazást" - fűzte hozzá.

A regény Nagy-Britanniában október 11-én jelenik meg.

Érdekesség, hogy Leonard Cohen több mint 50 szerelmeslevelet írt élete során, amelyet a So Long, Marianne című szám múzsájának címzett, majdnem egymillió dollárért ( 250 millió forintért) kelt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.