14. születésnapja előtt, a lövések elől menekülve halt meg egy ukrán fiú

lövöldözés Orosz-ukrán háború gyermekáldozat támadás gyermek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orosz katonák támadták meg azt a Peremohából induló evakuáló konvojt, mellyel egy ukrán nő és gyermekei szerettek volna elmenekülni a településről. Az anya túlélte, de idősebbik fiának nem sikerült megmenekülnie.

Az eset március 11-én történt. Az elhunyt fiú, Elisei Ryabukon májusban lett volna 14 éves.

Inna, az anya, fia Elisei és hároméves testvére Peremohában ragadtak, amikor a harcok elkezdődtek.

"Március 11-én az oroszok engedélyt adtak nekünk a távozásra. Még búcsút is intettek és szerencsét kívántak nekünk. Aztán amikor átkeltünk egy mezőn, minden irányból lőni kezdtek ránk" - mésélte a gyászoló édesanya.

A konvojban öt autó haladt, Elisei a második autóban ült, abban, amelyikben senki sem élte túl a támadást.

"Kúsztam a mezőn, és megmentettem a hároméves fiamat úgy, hogy a kabátja kapucnijánál fogva vonszoltam. Csak a szerencsén múlt, hogy élve kijutottunk" - mondta el Inna, hozzátéve, hogy a fiatalabb gyermeke az egyetlen ok, amiért képes folytatni.

Az anya feljelentést tett a rendőrségen Elisei meggyilkolása miatt:

"Azt akarom, hogy a világ tudjon Oroszország bűneiről. Azt akarom, hogy minden áldozatot számon tartsanak. Azt akarom, hogy Oroszországot felelősségre vonják azoknak az embereknek, gyerekeknek és nőknek a haláláért, akiket a mi földünkön gyilkoltak meg" - nyilatkozta a BBC-nek.

Nem Elisei az orosz-ukrán háború egyetlen kiskorú áldozata. A háborúban elhunyt ukrán gyermekek száma egyre nő. Ukrajna kormánya szerint több mint kétszáz gyermeket öltek meg az orosz csapatok és több százan sérültek meg.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.