Koronavírus: minden felnőttre kiterjesztik a Covid19 emlékeztető oltást ebben az országban

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 India koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
India vasárnaptól minden felnőtt számára lehetővé teszi a Covid-19 védőoltás emlékeztető adagjának felvételét, de a kormányzati központokban az ingyenes oltásokat a frontvonalban dolgozókra és a 60 év felettiekre korlátozta.

Az adagokat, amelyeket Indiában emlékeztető oltás helyett "elővigyázatossági" oltásnak neveznek, kilenc hónappal a második oltás után kaphatják meg az emberek - közölte az egészségügyi minisztérium pénteki közleményében. A két kiemelt kategórián kívülieknek fizetniük kell az oltásokért a magánintézményekben - közölte a tárca.

Más országokkal ellentétben, ahol sokan más oltóanyagot kapnak emlékeztetőként, az indiaiak többsége ugyanazt a típust kapta - a legtöbb esetben az AstraZeneca oltóanyagát, amelyet a világ legnagyobb oltóanyaggyártója, az indiai Serum Institute állít elő. Ez teszi ki az Indiában beadott összes védőoltás mintegy 90 százalékát, annak ellenére, hogy nyolc különböző vakcinára adtak ki sürgősségi engedélyt.

Az indiai Serum Institute szombaton közölte, hogy az AstraZeneca oltóanyagának árát a magánkórházak számára adagonként 7,90 dollárról (2746 forintról) 2,96 dollárra (1028 forintra) csökkentette.

Forrás: Shutterstock

Indiában eddig a 15 éves és idősebb korosztály mintegy 96 százalékát oltották be legalább egy adag vakcinával, míg a hivatalos adatok szerint mintegy 83 százalékuk mindkét oltást megkapta.
Az indiai emlékeztető program januárban kezdődött, amikor az egészségügyi és frontvonalban dolgozók, valamint a 60 év feletti, egészségügyi problémákkal küzdő emberek is megkaphatták a védőoltásokat.

A csaknem 1,4 milliárd lakosú országban az elmúlt hetekben meredeken csökkent a koronavírusos megbetegedések száma; az egészségügyi minisztérium az elmúlt 24 órában 1054 esetet regisztrált.
India a fertőzöttek számát tekintve a második helyen áll az Egyesült Államok mögött. A járvány kitörése óta a hivatalos adatok szerint mintegy 43 034 217 ember fertőződött meg koronavírussal, a kór halálos áldozatainak száma pedig 521 656 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján.

Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a tesztelés alacsony foka mellett a valós számok jóval magasabbak lehetnek.

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.