Netflix: Fuss, avagy amikor az anyai szeretet az őrületbe kerget

Forrás: Allen Fraser/Netflix -
filmajánló Netflix Münchausen-szindróma Sarah Paulson magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megnéztük a Netflix egyik 2020-ban megjelent produkcióját, a Fuss című pszichológiai thrillert, amelyben a Münchausen-szindróma kerül központi szerepet játszik. Mi történik, amikor az anyai szeretet olyannyira elhatalmasodik, hogy végül az teszi beteggé a gyermeket?

A film elején betekintést nyerünk az egyik főszereplő, Diane múltjába, aki világra hozta koraszülött kislányát. Különböző betegségek nevei villannak fel a képernyőn, majd hirtelen a jelenben találjuk magunkat. Diane és tizenéves lánya, Chloe élik látszólag nyugodt, köznapi, egyhangú mindennapjaikat. A fiatal lány tolószékbe kényszerült, számos gyógyszert szed súlyosabbnál súlyosabb egészségügyi problémáira, mégis minden vágya, hogy egyetemre járjon és a saját életét élhesse.

Egy reggelen, amikor Chloe csokoládégolyókat keres édesanyja bevásárlótáskájában, egy zöld pirulákat tartalmazó gyógyszeres üvegcsére talál, amelyen az anyja neve áll. A lány okos, és rájön, hogy valami nincs rendben, hiszen azokat a tablettákat minden reggel neki kell bevennie. Ezután Chloe mindent megtesz, hogy kiderítse: valójában mire való a Trigoxin nevű gyógyszer? Hosszas nyomozás után egy gyógyszertárban kap rá választ; az igazság hallatán hiperventillálni kezd, majd rohamot kap.

Sarah Paulson és Kiera Allen a Fuss című filmben Forrás: Allen Fraser/Netflix

Diane nem hagyja annyiban a dolgot, és továbbra is minden eszközt bevet, hogy lányát nemcsak az igazságtól, de a világtól is elzárja. A film legfontosabb jelenetei, melyeket a néző izgatottan vár, még csak ezután következnek...

Anya és lánya küzdelmében mindketten képesek a végletekig elmenni, és céljaik érdekében élet-halál harcot vívni. Diane, aki meg akarja őrizni titkát és fogságban akarja tartani a lányát, és Chloe, aki, ha kell, még a halállal is szembenéz, hogy rémálma véget érhessen.

Sarah Paulson ( Diane) játékáról egészen a film végkifejletéig nem lehet eldönteni, hogy valóban szerepet játszik, vagy esetleg a hétköznapokban is így viselkedne az édesanya szerepben? Ha lánya nem volna kellőképpen okos és érzékeny, akkor sosem jövünk rá, hogy az anyja valójában milyen súlyos pszichés betegséggel küzd. A Chloét alakító 24 éves színésznő, Kiera Allen szereplése pedig azért hatalmas jelentőségű, mert 1948. óta nem volt rá példa, hogy egy kerekesszékes tehetség thrillerben szerepeljen.

A Münchausen-szindrómával már korábban is foglalkozott a filmipar. 2019-ben megjelent az HBO 8 részes minisorozata, A tett, amelyben Patricia Arquette és Joey King voltak a főszerepben. A valós eseményeken alapuló sorozat óriási sikert aratott, olyannyira, hogy a 22 éves színésznőt Emmy-,és Golden Globe-díjra is jelölték. Anya gyilkos kincse címmel még egy dokumentumfilm is született az ügyről, melyhez orvosi leleteket és jegyzőkönyvi feljegyzéseket, adatokat is felhasználtak.

Összességében: a Fuss egy kihagyhatatlan thriller, amely nemcsak, hogy a film végéig fokozza a feszültséget, de amikor elérkezünk az utolsó percekhez, egy olyan csavart kapunk, melyből képtelenség felocsúdni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.