Különösen vonzódott a kivégzésekhez a legvagányabb életúttal rendelkező filmsztár

Gyűrűk ura Christopher Lee
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben a Gyűrűk ura Szarumánjaként ismerik, de Christopher Lee szinte az összes híres filmszériában játszott főgonoszt, a mozivásznon kívül pedig többek között hírszerzőként is tevékenykedett, imádta a metált, és rajongott a kivégzésekért. A 100 éve született sztárról összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet.

Olasz grófok leszármazottja.

1922. május 27-én született Londonban, Christopher Frank Carandini Lee néven. A Carandini családnév Itáliából jön: az édesanyja olasz grófnő volt, akinek a felmenői diplomataként kerültek Angliába.

Hírszerzőként vett részt a második világháborúban.


A második világháború kitörésekor önkéntesnek jelentkezett, hogy a Téli Háborúban segítse a finneket az orosz invázió ellen; majd a brit királyi légierő kötelékében szolgált, és hírszerzőként is tevékenykedett.

Kimagaslott a színésztársai közül.


196 centijével ő volt minden idők egyik legmagasabb filmsztárja. A karrierje kezdetén ez gondot is okozott, mert annyival a kollégái fölé magasodott, hogy nem szívesen adtak neki filmszerepeket. Végül Frankenstein szörnyének eljátszása hozta meg az áttörést számára: a legendás Hammer stúdió horror- és szörnyfilmjeinek legendás alakja lett, többek között Drakula és a Múmia szerepeivel.

A hobbija a kivégzések voltak.


Különös érdeklődés fűzte a kivégzésekhez, rengeteg könyvet olvasott a témában, és fejből tudta az összes angliai hivatásos hóhér nevét a 15. századig visszamenőleg. Ez a különös hobbi valószínűleg egy személyes élményre vezethető vissza: 17 évesen tanúja volt az utolsó nyilvános kivégzésnek Franciaországban.

Egy nagy sztár maradandó sérülést okozott neki.


Az 1955-ös The Dark Avenger című film forgatásán a korszak nagy filmcsillaga, Errol Flynn részegen vett részt a közös kardpárbajuk felvételén, és úgy megsebesítette Lee-t, hogy az egyik kisujja örökre görbe maradt.

Nincs nála menőbb főgonosz a filmtörténelemben.


A filmjei nagy részében negatív karaktereket játszott, a legtöbbször főgonoszokat. Ezt pedig megtette a filmtörténelem leghíresebb filmszériái közül szinte az összesben: volt James Bond ellenfele, Drakula gróf, Rochefort A három testőr-filmekben, Szarumán a Gyűrűk Urában, és Dooku gróf a Star Warsban.

Igazi Tolkien-szakértőként lett Szarumán.


Már jóval azelőtt óriási rajongója volt a Gyűrűk Urának, hogy abból film készült volna. Személyesen is találkozott az író J. R. R. Tolkiennel, a regénytrilógiát pedig minden évben egyszer újraolvasta. Így, amikor Szarumán szerepében részt vett a filmadaptációban, egyben szakértőként is foglalkoztatták.

Nyolc nyelven beszélt.


Angol anyanyelvén kívül folyékonyan ment neki a francia, az olasz, a német és a spanyol, de nem jött zavarba akkor sem, ha görögül, oroszul, vagy svédül kellett elboldogulnia.

Imádta a metálzenét.


Rajongott a metálért, a kedvenc bandája pedig az olasz Rhapsody of Fire volt, akiknek több albumában is közreműködött.

Haláláig dolgozott.


Sosem vonult vissza a színészmesterségtől, és még 90 éves kora felett is rendszeresen szerepelt filmekben. 93 évesen, 2015. június 7-én hunyt el Londonban, légzési problémák és szívelégtelenség következtében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.