Hatalmas elismerést kap a híres színész: ez a legrangosabb díj

Forrás: AFP/John Stillwell -
filmakadémia díj Billy Connolly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A skót komikus színészt, Billy Connollyt vasárnap a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) legrangosabb díjával tüntetik ki.

A 79 éves művészt, akinél 2013-ban Parkinson-kórt diagnosztizáltak, 2017-ben lovaggá ütötték munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért. A színész 2018 óta nem lép fel élő műsorban, de televíziós produkciókban és előre felvett műsorokban továbbra is láthatja a közönség.

A BAFTA Fellowship elnevezésű életműdíjjal a film, a televízió és a videojáték kiválóságait ismerik el.
Connolly elmondta, hogy sok elismerést kapott pályafutása során, és büszke is rájuk, de sohasem ezekért dolgozott. Egy díj nem lehet a cél, mert ha az ember valamilyen okból kifolyólag nem kapja meg, csak csalódott lesz - tette hozzá.

Billy Connolly Forrás: AFP/John Stillwell

A 80. évét novemberben betöltő Connolly a BAFTA legnagyobb kitüntetését olyan kiválóságok után kapja meg, mint David Attenborough, Julie Walters, Trevor McDonald, Joanna Lumley, Dawn French, Jennifer Saunders, Jon Snow, Bruce Forsyth vagy Joan Bakewell.

A BBC News felidézte, hogy Connolly 1942-ben született Glasgowban, és hegesztőként kezdte a Clyde-hajógyárban, mielőtt énekesként és zenészként csatlakozott volna a The Humblebums együtteshez. Ezt követően indult stand-upos karrierje, amely híressé tette.

A hetvenes évek közepétől számos televíziós és filmes alkotásban szerepelt, például a Columbo, a Garfield 2., Az utolsó szamuráj, az X-akták: Hinni akarok és A hobbit: Az öt sereg csatája című produkcióban.

Színészként 1998-ban jelölték a brit filmakadémia díjára a Botrány a birodalomban című történelmi drámáért, amelyben Judi Dench volt a partnere. Egy évvel később a BAFTA televíziós díjára is jelölték a 30 Years of Billy Connolly című sorozatáért. 2002-ben megkapta a BAFTA különdíját, 2010-ban pedig szülővárosa, Glasgow legnagyobb kitüntetését vehette át. A skót BAFTA 2012-ben életműdíjjal ismerte el hat évtizedes pályafutását.

Az Amerikában élő skót színész nem lesz jelen a vasárnapi BAFTA TV Awards díjátadón, de felvett köszönőbeszédét lejátsszák a gálán. Betegségével kapcsolatban elmondta: igyekszik mindent úgy csinálni, mint korábban. Nem engedi, hogy a Parkinson-kór diktáljon. "Nagyon sikeres pályafutás áll mögöttem, semmit sem sajnálok" - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.