Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda: "Küldetésem, hogy Zsoltra ne a halott hegymászóként emlékezzenek az emberek"

Forrás: MTI -
Magasságok és mélységek Erőss Zsolt Sterczer Hilda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Erőss Zsolt 2002. május 25-én, 10.30-kor első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. A hegymászó később, 2013-ban tűnt el: halálos balesetet szenvedett a Kancsendzönga megmászása után, a visszafelé vezető úton. Sokáig keresték őt és társát is, majd az időjárási körülmények és az eltelt idő hossza miatt a mentőakciót lezárták. Ma, a  Mount Everest meghódításának 20. évfordulóján debütál a Csoma Sándor rendezésében készült Magasságok és mélységek című nagyjátékfilm teaser előzetese, amelyről és gyászáról Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda beszélt. 

"Nekem sosem a napok számítottak, én a természet embere vagyok, Zsolt halálának évfordulóit sem a dátummal kötöm össze, hanem azzal, hogy akkor virágzik az akác. Kilenc év távlatából már nem üt agyon ez a dolog, de nagyon sokáig nehéz időszakot éltem át. Zsolt elvesztése mindig is a része lesz az életemnek. Nem azt csinálnám, amit csinálok, nem úgy élnék, ahogy élek. Mivel mindez a helyre került, már egyre csökkentek a fájdalmak. Most már tudok örülni annak, hogy újra virágzik az akác" - idézi a Blikk Sterczer Hildát.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

"Klinikailag azt mondják, egy év a gyász. Az én pszichológusom is azt mondta, hogy ennyi, de simán lehet kettő, vagy több is. Nekem ez kettő év volt. Volt egy olyan szakasz, amikor mindezt távolabb kellett helyeznem magamtól. A gyerekek miatt erősnek kellett lenni, aztán volt egy olyan szakasz, amikor meg kellett engednem magamnak a fájdalmat. Ez nehéz dolog, de segített a pszichológus" - emlékezett vissza.

"Ahhoz, hogy meg tudjam ítélni, a helyén van-e minden, vissza kellett magamban mennem az eseményekhez. Elég nehéz volt, hogy amikor már túl voltam rajta, évek után vissza kellett mennem ahhoz, hogy ez a film elkészülhessen (...) Küldetésemnek tekintem, hogy Zsoltra ne a halott hegymászóként emlékezzenek az emberek, hanem arra, aki felállt műlábbal és aki első magyarként megmászta az Everestet" - tette hozzá az özvegy.

Forrás: MTI

A szeptember közepén moziba kerülő Magasságok és mélységek főszerepében az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja. A játékfilm, a felfoghatatlanul nehéz, reflektorfényben töltött időszakot dolgozza fel Hilda szemszögéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.