Meglepő feladattal kezdődött az idei magyar érettségi: itt vannak az első infók

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
magyar nyelv és irodalom érettségi megoldások érettségi 2022 magyar érettségi 2022 magyar érettségi feladatsor érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reggel kezdetét vette az idei érettségi, méghozzá a szokott módon a magyar nyelv és irodalom feladatlapjait kellett először kitölteniük a diákoknak. Az előzetes információk alapján nem volt egyszerű dolga a vizsgázóknak. Mutatjuk a részleteket!

A magyar nyelv és irodalom írásbeli feladatsorának első felében egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kellett értelmezniük és elemezniük a diákoknak a középszintű vizsgán. A tisztán nyelvészeti szövegben szó van többek között szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről, és bőven szerepelnek benne különleges kifejezések.

A szöveg elolvasása után szövegértési tesztet kellett kitöltenie az érettségizőknek, ezután egy rövid szövegalkotási feladat következett. Idén is két opció közül választhattak a diákok, az egyik egy érvelés az iskolai memoriterekről, a másik pedig egy hozzászólás, amelyet egy diákönkormányzati képviselő szemszögéből kellett megfogalmazniuk a vizsgázóknak az osztálykirálykirándulás témakörében.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Klasszikus szövegértési feladatokat kaptak, vannak igaz-hamis kérdések, táblázatkitöltés, viszont idén nincs olyan hosszabb, kifejtős kérdés, amilyen egyébként szokott lenni. A feladatsor átlagos nehézségű, sőt a tavalyihoz képest könnyebb. Tavaly volt olyan kérdés, amely azonnal félrevitte a diákok egy részét" – magyarázta egy szaktanár az Eduline portálnak.

A 2022-es magyar érettségi második felében szintén két feladat közül választhatnak a vizsgázók: vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két művet/műrészletet hasonlítanak össze. Az esszére 150 percük van a diákoknak, ennyi idő alatt kell elkészülniük a 400-800 szavas megoldással.

Az idei magyar érettségi második felében Szabó Magda egyik novelláját elemezhették a diákok, vagy választhatták azt is, hogy összehasonlítják Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy költeményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.