Rusvai Miklós tisztázta a majomhimlőről terjedő legnagyobb tévhiteket: így terjed a betegség

Forrás: YouTube -
Rusvai Miklós majomhimlő tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén tavasszal újabb vírus ütötte fel a fejét a nagyvilágban. A majomhimlő első hallásra elég ijesztőnek tűnhet, azonban szerencsére közel sem olyan veszélyes, mint a covid – minderről dr. Rusvai Miklós számol be a szerdán megjelenő hot! magazinban. Az állatorvos, virológus, egyetemi tanár, aki arról is mesél, hogyan terjedt át a nyúlnál is kisebb rágcsálókról az emberre ez a betegség.

„Az afrikai kultúrának része ezen állatok elfogyasztása, és a feldolgozás során a vírus simán bejuthat az emberi szervezetbe. A világon először 1958-ban, Dániában, Afrikából importált majmokon jelent meg a vírus, de azt tudni kell, nincs jelen folyamatosan egy állatban. A megfertőződés után általában két héttel jelentkeznek az első tünetek, de már ezalatt is fertőz az illető!" – hívja fel a figyelmet Rusvai doktor.

Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az MTA doktora Forrás: YouTube

„Emberről emberre szoros kontaktussal terjed, de nem kizárólag szexuális úton, és nem kizárólag homoszexuálisok között! Ez tévhit! Az egy háztartásban együtt élők között, anya-lánya kapcsolat során is megbetegedhetünk, de testvérek, nagyszülők is megkaphatják. Elég egy vírushordozóval egy ágyban aludni vagy ugyanazt a törölközőt használni kézmosás után. Természetesen nyál- és egyéb testnedvcserével is átadható" – teszi hozzá a szakember, aki a lapban a tünetekről, a hazai helyzetről és arról is elmondja a véleményét, hogy mit tegyünk, ha megbetegszünk.

Keressétek a magazint digitális formában is a digitalstand.hu/hot oldalon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.