Ennyiért kelt el Buzz Aldrinnek a Holdra szálláskor viselt dzsekije

Forrás: Wikimedia Commons/NASA / Neil A. Armstrong -
Buzz Aldrin Holdra szállás árverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem 2,8 millió dollárt fizettek egy New York-i árverésen azért a dzsekiért, amelyet Buzz Aldrin amerikai űrhajós viselt, amikor 1969-ben a Holdra lépett.

A Sotheby's aukcióján a 2 772 500 dolláros (1,08 milliárd forintos) árral rekord született, hiszen amerikai űrrepüléshez kapcsolódó tárgyért korábban árverésen soha nem fizettek ekkora összeget.

Az első sikeres Holdra szállást végrehajtó Apollo 11 legénysége által az űrutazás során viselt dzsekit egy nevének elhallgatását kérő, telefonon licitáló személy vásárolta meg, csaknem tízperces licitálást követően.

Buzz Aldrin az amerikai zászló előtt tiszteleg a Holdon Forrás: Wikimedia Commons/NASA / Neil A. Armstrong

A kabáton az asztronauta neve (E. Aldrin) a bal mellső oldalon, az űrexpedíció emblémája felett olvasható, a dzseki bal vállára az amerikai zászló simul. A ruhadarab egy beta nevű tűzálló anyagból készült, amelyet azután kezdtek használni a NASA-nál, hogy az Apollo 1 fedélzetén 1967-ben hárman életüket vesztették.

Aldrin és Neil Armstrong az első űrhajósok voltak, akik 1969. július 20-án a Hold felszínére léptek. Edwin Eugene "Buzz" Aldrin ma is él, 92 esztendős, az ő tiszteletére kapta nevét a Toy Story animációs mozisikerben az űrhajós játékfigura, Buzz Lightyear. Armstrong 2012-ben elhunyt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.