Ha jóban akarsz vele lenni, ne dohányozz! - 10 érdekesség a 75 éves Brian Mayről

Forrás: Getty Images via AFP/2006 Getty Images/Kevin Winter -
Queen magazin Brian May
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az apjával építette meg a leghíresebb gitárját, tudósként is nagyon menő, Freddy Mercury halála és a saját válása depresszióba taszította, és a sztereofotók a mániája. 75. születésnapját ünnepli a rocktörténelem egyik legnagyobb gitárosa, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad Brian Mayről. 

Az apjával építette meg a leghíresebb gitárját
Még tinédzserként, a villamosmérnökként dolgozó apjával együtt készítette el az első elektromos gitárját, többek között egy régi kandalló fadeszkái, gyöngyház gombok, kötőtűk és egy motorbicikli szeleprugóinak felhasználásával. A Red Special névre keresztelt gitár pedig annyira tökéletesre sikerült, hogy May később világhírű zenészként is ezen játszott a legszívesebben.

Az apjával építette meg a leghíresebb gitárját Forrás: Getty Images/2011 Dave M. Benett/Dave M. Benett

Az asztrofizika doktora
Fizika és matematika szakon végezte el az egyetemet, majd csillagászatból kezdte meg a doktori tanulmányait, amit a zenei karrierje miatt félbehagyott. Évtizedekkel később azonban befejezte, amit elkezdett, és 2007-ben megvédte az asztrofizikából, konkrétan a csillagközi por mozgásairól szóló PhD értekezését, így tudományos fokozatot szerzett.

Aszteroidát és szitakötőt is elneveztek róla
A csillagászok is tisztában vannak vele, hogy ki a leghíresebb rocksztár a szakmájukban, ezért aztán egy frissen felfedezett kisbolygót is elneveztek róla, ami így az 52665 Brianmay titulust kapta. A Queen alapításának 40. évfordulója alkalmából pedig a zenekar mind a négy tagjáról elneveztek egy-egy szitakötő fajt, így létezik egy Heteragrion brianmayi is.

Ő alapította meg a Queent
Egészen pontosan ő alapította meg azt a zenekart, amiből aztán a Queen lett. Még egyetemistaként hozta létre a Smile nevű bandát, amihez csatlakozott Roger Taylor, majd amikor Freddy Mercury lett az énekes, átkeresztelték magukat Queenre, és aztán John Deacon basszusgitárossal lett teljes a híres felállás.

A Queen slágerei közül több is az ő szerzeménye
Nemcsak gitárosként, és néha énekesként tett hozzá nagyon sokat a Queen sikereihez, de dalszerzőként is. Ő írta többek között a We Will Rock You, a Who Wants to Live Forever, az I Want It All,vagy a The Show Must Go On slágereit is.

Egy régi pénzérmével penget
Nem a hivatalosan erre a célra szolgáló gitárpengetőkkel szeret játszani, hanem pénzérmével csap a húrok közé. Hosszú kísérletezgetés után arra jött rá, hogy a régi hatpennys érme az, ami a számára legtökéletesebb hangzást biztosítja. A probléma csak az, hogy ez az érme már a hetvenes években elkezdett kimenni a forgalomból, ezért aztán nagy becsben tartja minden darabját.

Sorozatsztárért hagyta el a feleségét
Chrissie Mullens 12 éven át volt a felesége, három gyermekük született. A házasságuk akkor ment végleg tönkre, amikor May beleszeretett Anita Dobson színésznőbe és sorozatsztárba, akiért végül elhagyta a feleségét. Dobsonnal azóta is, több mint három évtizede együtt vannak, de csak 2000-ben házasodtak össze.

Brain May feleségével, Anita Dobsonnal Forrás: AFP/Tolga Akmen

Megküzdött a depresszióval is
Már világhírű és szupersikeres sztárként kellett szembenéznie a mentális betegséggel, amikor az apja és Freddy Mercury halála, valamint a házasságának tönkremenése körüli lelkiismereti viaskodása egyszerre taszította depresszióba. Annyira súlyossá vált a helyzete, hogy még az öngyilkosságot is fontolgatta, de szerencsére segítséggel túl tudott jutni a nehéz peridóduson.

Gyűlöli a cigifüstöt
Az apja láncdohányosként mindig mindent telefüstölt, ezért aztán May egy életre megutálta a cigit. Amikor a világ legtöbb koncerthelyszínén még természetesnek számított a cigizés, ő már akkor többször kitiltatta a dohányzást a fellépéseikről.

A sztereófotók a hobbija
Rajong a sztereófotókért, amelyek a fényképezés hőskorának 3D-s felvételei, és speciális nézőkével megtekintve adnak ki térhatást. Maga is gyűjt ilyeneket, könyvet is adott ki egy viktoriánus korabeli sztereófotós munkásságáról, és a Queen évtizedeiről maga is készített ilyen technikával fényképeket..

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.