Hatalmas erdőtűz pusztít Csehországban és Németországban

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas -
cseh-német határ Ceské Svycarsko Nemzeti Park erdőtűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint ötven lakost evakuáltak keddre virradóra a nyugat-csehországi Hrensko és Mezná településekről, miután vasárnap este óta egyre terjedő erdőtűz pusztít a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban.

A tűzoltóság jelentése szerint mintegy 30-35 hektáron ég már az erdő, s félő, hogy a tűz tovább terjedhet. Vít Rakusan belügyminiszter a közszolgálati televízióban elmondta: Csehország Szlovákiától és Németországtól kért tűzoltásra alkalmas helikoptereket, mert a sziklás-erdős vidéken a klasszikus tűzoltó technika csak korlátozott mértékben vethető be.

Hatalmas erdőtűz pusztít cshországban és Németországban: mintegy 30-35 hektáron ég már az erdő Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Az erdőtűz az éjjeli órákban átterjedt Németország területére is. "Az országhatárokat nem ismerő erdőtűz azt jelzi, hogy szükség lenne létrehozni egy oltásra alkalmas nemzetközi helikopter- és repülőgép-hálózatot Közép-Európában" - mondta újságíróknak a Prágában tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A turisták által kedvelt és sűrűn látogatott vidéket hétfőn lezárták. Mezná településen már nyolc ház leégett, s kiürítették a Ferdinandov település mellett lévő német gyermektábort is. A többtucatnyi gyermeket autóbuszokkal Németországba szállították - jelentette a prágai közszolgálati rádió.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.