Hiába perelne Lajcsi, a nyilvántartás szerint neki sincs köze saját slágeréhez

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
Galambos Lajos dallopási ügy Galambos Lajcsi Mikor a vodka a fejembe száll Artisjus Lagzi Lajcsi MC Hawer Hoffmann Sándor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egykor szupersztár Dáridós, Galambos Lajos a hét elején dallopással vádolta meg az ismert mulatóst, MC Hawert és azt mondta, szerinte több mint tízmillió forinttal károsították meg őt. A vádakra reagált a bulikirály is, ám a legújabb fordulatra vélhetően egyikük sem számított.

Az egész dallopási botrány azután robbant ki, hogy Lajcsi véletlenül észrevette, hogy egyik dala, a Mikor a vodka a fejembe száll nincs rajta azon a listán, amelyet minden előadóművész megkap Magyarországon, amikor megállapítják, az adott időszakban mekkora jogdíjat kap műveinek lejátszása, felhasználása után.

A trombitás megpróbált utánajárni annak, hogy miért nem szerepel szerzeményei között a dal, mire azt a választ kapta a jogvédő irodától, hogy az ominózus számot egy másik előadó, MC Hawer jegyeztette be, méghozzá tradicionális dalként. Ez annyit jelent, hogy a slágernek nem megállapítható, hogy ki a szerzője. Galambos ezután vádolta meg Hawert azzal, hogy ellopta a dalát, de mint most kiderült, a helyzet sokkal összetettebb.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület rendszerében ugyanis csak egyetlen szerző van feltüntetve a Mikor a vodka a fejembe száll dalhoz, és az nem Lajcsi, de még csak nem is MC Hawer. A rejtélyes figura Hoffmann Sándor, Galambos egykori zenésztársa, akivel a trombitás szerint közösen készítették ezt a slágert – tudta meg a Blikk.

A jogvédő iroda szerint 1990-ben maga Hoffmann jegyeztette be hozzájuk a szerzeményt, így ő, pontosabban a halála után örökösei jogosultak egyedül a jogdíjakra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.