Különféle számlát kapnak azok, akik diktálják az óraállást és másmilyent, akik átalányt fizetnek

Forrás: shutterstock.com -
energia-veszélyhelyzet átállás rezsicsökkentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma kapták meg az első számlát a rezsicsökkentés változása óta a szolgáltatótól azok, akiknek elsőként kézbesítették azt, és a napokban folyamatosan érkeznek majd az új számlák. Ezeken már külön feltüntetik a rezsicsökkentett árat és a lakossági piaci árat, valamint azt, hogy rezsicsökkentés nélkül mennyit kellett volna fizetni. Másmilyen számlát kapnak azok, akik diktálják az óraállást és másmilyet azok, akik átalányt fizetnek. 

A háztartások mintegy háromnegyede most is a korábbihoz hasonló számlát kap, számukra semmi nem változik: ugyanannyit fizetnek augusztus 1-jétől is, mint korábban, mivel nem haladják meg az átlagfogyasztást. Ahol pedig az átlagnál több gyerek van, kérhetik a nagycsaládos kedvezményt, amivel tovább emelkedik a rezsivédett áron fogyasztható gáz mennyisége. Aki még így is többet használ, annak sem kell a többletfogyasztásért versenypiaci árat fizetnie, hanem úgynevezett lakossági piaci árat, ami még mindig nagyságrendekkel kevesebb.

Az átalánydíjasok számláján havonta ugyanúgy fog jelentkezni a többletfogyasztás, számlájuk arányosan emelkedik majd a tavalyi fogyasztásuk függvényében, de az éves elszámoláskor a tényleges fogyasztásukat alapul véve korrigálják majd a számlájukat.

Érdemes tehát takarékoskodniuk az árammal és a gázzal, mert ha kevesebbet fogyasztanak, mint tavaly, akkor jóváírják az átalányfizetéskor keletkezett többletet.

elektromosság, elektromos, mérőóra, villanyóra, villany, áram, illusztráció, 2021.11.22. Forrás: shutterstock.com

Akik diktálás, azaz havi leolvasás után fizetnek, azoknál mindig az aktuális fogyasztás alapján számítják ki a túlfogyasztás mértékét. Aki így fizet, az tudja, hogy télen mindig magasabb a gázszámlája. Ez most is így lesz, de nála a szolgáltató egy úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján számolja ki, mikor mennyi az a kedvezményes mennyiség, amelyet időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében

az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti.

Szóval ijedelemre semmi ok, senki nem fog hirtelen csillagászati összegű számlát kapni, ha ugyanúgy használja a háztartási energiát, mint azelőtt - foglalta össze a Ripost.

Egy valami azonban biztos: akár átalányt fizet valaki, akár óraleolvasás alapján az aktuális fogyasztását fizeti, a rezsicsökkentés éves szinten egyformán vonatkozik rá és védi, különbség legfeljebb a részösszegekben mutatkozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.