A Skywalkerektől a veszélyes fagyival küzdő magyar nőkig - ők a kedvenc filmes ikerpárjaink

Arnold Schwarzenegger Star Wars film Luke Skywalker Stephen King Stork Natasa Leia Skywalker ikerpár Danny DeVito
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány héten belül két olyan film is debütál a hazai mozikban, melynek főszereplői ikerpárok: egy félelmetes finn horror, és egy bájos magyar szerelmi háromszögtörténet. De milyen nevezetes ikerpárokat látott már ezidáig a filmvászon? Összeállításunkból kiderül.

Star Wars-filmek (1977-2019)

Leia és Luke Skywalker minden bizonnyal a filmtörténet leghíresebb ikerpárja, akiknek az össze-összefonódó története végigkísérte lényegében az egész eddigi Star Wars-sagát. Ők ketten persze sokáig nem is tudtak egymás létezéséről, hisz gyerekkorukban elválasztották őket egymástól az apjuk, Darth Vader fenyegetésétől tartva. Így, amikor később találkoznak, a köztük felébredő érzelmeket először nem testvérieknek gondolják.

Ragyogás (1980)

Keveset szerepelnek a filmben, nem bántanak senkit, de mindennél ijesztőbbek. Stephen King klasszikus horrorregényének félelmetességét Stanley Kubrick zsenialitása emelte új szintre a filmváltozatban, az elhagyott hotel folyosóin megjelenő szellemkislányok alakja pedig azóta a tömegkultúra milliószor idézett darabja lett.

Ikrek (1988)

Az egypetéjű ikrek ugyanúgy néznek ki, a kétpetéjűek pedig nagyon különbözőek is lehetnek. Na de ennyire? Az Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito főszereplésével készült vígjáték erre az alappoénra, azaz a hősei különböző testi adottságaira épít, amikor összehozza a két figurát, akik csak a mamájukat szeretnék megtalálni a filmben.

Adaptáció (2002)

Charlie Kaufman Hollywood egyik leghíresebb forgatókönyvírója, aki ennek a filmnek a forgatókönyvíró főszereplőjét, és pláne annak alkotói válságát saját magáról mintázta. De kitalált hozzá egy ikerpárt is, amilyen pedig nincs neki a való életben, és összezárta őket egy lakásba. Önreflexív, csavaros, szellemes ikersztori.

A tökéletes trükk (2006)

Mi van akkor, ha egy egymásra tökéletesen hasonlító ikerpár egyetlen közös életet él? Akkor akár a tökéletes trükköt is létrehozhatják, mint az ebben a filmben bűvészként tevékenykedő Christian Bale, aki egyazon személy identitásán osztozik a testvérével, és a titkukat senki sem tudja. Egy darabig.

Az iker (2022)

Október 27-től látható a mozikban ez a különleges finn horrorfilm, aminek a címében nem véletlen az egyes szám: a történet középpontjában álló családnak ugyanis meghal az egyik gyereke, egy ikerpár egyik tagja egy autóbalesetben. A gyászt feldolgozandó a szülők új életet kezdenek a világ másik felén, de hamarosan nagyon furcsa jelenségeket kezdenek el tapasztalni, amik mintha kapcsolatban állnának az az elhunyt ikerrel.

Veszélyes lehet a fagyi (2022)

November 17-én kerül a mozik műsorára Szilágyi Fanni bemutatkozó nagyjátékfilmje, amiben Stork Natasa formálja meg egy külsőre nagyon hasonló, de életkörülményeit és személyiségét tekintve nagyon különböző ikerpár két tagját. Egy férfi belépése az életükbe aztán mindkettejüknél gyökeres változásokat indít el – a gond csak az, hogy ugyanarról a férfiról van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.