Tovább nőtt a himalájai lavinabaleset halálos áldozatainak száma

Forrás: AFP/Prakash Mathema -
lavina hegymászó halálos áldozat baleset áldozatok lavinabaleset Himalája India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legalább 19 hegymászó veszítette életét a Himalája indiai oldalán kedden történt lavinabalesetben, tíz embert még keresnek. A mentést az időjárás is akadályozza.

Az indiai katasztrófavédelem egy illetékesének tájékoztatása alapján a lavina mintegy 4800 méteres magasságban, leereszkedés közben temette maga alá a hegymászócsapatot.

A Mount Everest Forrás: AFP/Prakash Mathema

Vezetőjük, Najab Szubedar Anil Kumar az NDTV helyi tévécsatornának elmondta, hogy a csapat 42 hegymászója közül sokan egy szakadékban találtak menedéket a lavina elől.

A halottak között van Szavita Kanszval tapasztalt hegymászó is, aki idén mindössze 16 nap alatt mászta meg a Mount Everestet és a közeli Makulut. Teljesítményével rekordot döntött a női hegymászók között.

A Himalája időjárása ősszel és télen általában kedvezőtlenebb, a lavinaveszély nagyobb, mint tavasszal: ekkor általában többen indulnak a csúcsok meghódítására - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.