Egy világhírű szerető révén lett színész Dolph Lundgren – 10 érdekesség a 65 éves sztárról

Dolph Lundgren Grace Jones Sylvester Stallone Rocky IV.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az igazi neve Hans, bántalmazó apa mellett nőtt fel, 5000 vetélytársat győzött le élete szerepéért, és vegyészmérnökként a világ leghíresebb egyeteme hívta. 65. születésnapját ünnepli a svéd szőke szikla Dolph Lundgren, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Az igazi neve Hans.

Hans Lundgren néven született 1957. november 3-án Stockholmban egy nyelvtanárnő anya és egy mérnök-közgazdász apa gyermekeként. A Dolph művésznevet a színészi karrierje kezdetén vette fel, és az egyik anyai ági rokonától kölcsönözte.

Dolph Lundgren Forrás: AFP/Carl Court

Bántalmazó apa mellett nőtt fel.


Az apja a frusztrációit rendszeresen a családján vezette le, fizikai és lelki bántalmazások formájában is. A verések mellett így gyakran hívta „vesztesnek" a fiát, ami később még inkább arra motiválta, hogy mindenáron sikeres legyen. Az sem véletlen, hogy Dolph Lundgren 13 évesen elköltözött otthonról, és inkább a nagyszüleinél élt vidéken.

Vegyészmérnökként kapott ösztöndíjat a világ egyik leghíresebb egyetemére.


Színjeles és rendkívül tehetséges diák volt, aki először a műszaki pályát választotta, és vegyészmérnöknek tanult. Amerikában és Ausztráliában is járt egyetemre, utóbbi helyen diplomázott, ezután pedig elnyerte a neves Fulbright ösztöndíjat a világ leghíresebb műszaki egyetemére, a bostoni MIT-re. Néhány hétig járt azonban csak oda, mert a színészi karriert választotta.

Egy világsztár szerető révén lett belőle színész.


Még Ausztráliában, az egyetemi tanulmányai mellett dolgozott kidobóként egy helyi klubban, és itt figyelt fel rá a Sydney-ben koncertező színész-énekesnő Grace Jones. Először testőrének szerződtette, majd szeretők lettek. A kapcsolatuk aztán annyira komolyra fordult, hogy Amerikába költözve négy évig vele élt, megismerte a korabeli New York-i művészvilágot; az ő biztatására és segítségével vágott bele a színészi karrierbe. Az első, aprócska filmszerepét is egy Grace Jones-szal közös filmben, a Halálvágta című James Bond-moziban kapta.

5000 vetélytársat győzött le élete szerepéért.


Világsztárrá a 1985-ben élete második filmje, a Rocky IV. tette, amiben Sylvester Stallone nagy ellenfelét, az Ivan Drago nevű kegyetlen szovjet bokszolót alakította. A szerepet 9 hónap hosszú castingfolyamat végén nyerte el, miközben 5000 másik jelentkezőt sikerült felülmúlnia.

Európa-bajnok karatés.


Már hétévesen elkezdett küzdősportokkal foglalkozni, tíz évesen pedig kikötött a kjokusin karate mellett. Négydanos feketeöves mester a sportágban, a svéd nemzeti válogatott kapitányaként Európa-bajnoki és ausztrál bajnoki címet is nyert.

A személyi edzője a párja.


Egyszer élt házasságban: a belsőépítész és divattervező Anette Qviberg 1994 és 2011 között volt a felesége, két kislányuk született. Jelenleg Emma Krokdal a párja, akivel személyi edzőként ismerkedett meg, és aki 2020 júniusa óta a menyasszonya is.

A dobolás a hobbija.


A dob a kedvenc hangszere, és már gyerekkorában megtanult játszani rajta, sőt sokáig leginkább rocksztár dobos szeretett volna lenni. Ez az álma végül egy filmben megvalósulhatott, mert a 2009-es Rajtaütők című filmben egy olyan rockzenekar dobosát játszotta el, akiknek szembe kell szállniuk a koncertjükön akciózó terroristákkal.

Szeret koktélokat kitalálni.


Ritkán alkoholizál, olyankor viszont a tequila és a különféle koktélok a kedvencei. Utóbbiak terén szeret improvizálni is, és saját kombinációkat kitalálni a vegyészeti tudása alapján.

Újra Stallone oldalán akciózik.


Még elkapható mozikban a legutóbbi szereplése, ugyanis a Minyonok: Gru színre lép című mesefilmben ő adja a gonosz svéd korcsolyabajnok Svendetta hangját. Rövidesen pedig újra Sylvester Stallone oldalán akciózik az öregfiúk-szupercsapat Expendables negyedik fellépésben, majd a következő Aquaman-ben is visszatér Nereus király szerepében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.