Fontos bejelentést tett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat

Forrás: AFP -
védőoltás Biontech kutatás koronavírus Pfizer influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltás kifejlesztésébe kezdett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat - jelentette be a két gyógyszergyártó cég csütörtökön.

Az egydózisú vakcinát a Pfizer mRNS-alapú influenzaoltásának és a két vállalat által előállított, a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett emlékeztető oltásának kombinálásával tervezik létrehozni.

"A (hatóanyagok) kombinálásával szeretnénk megteremteni a lehetőséget rá, hogy az emberek egyszerre két súlyos légzőszervi betegség ellen is védekezhessenek" - fűzte hozzá a bejelentéshez Ugur Sahin, a BioNtech társalapítója.

Koronavírus - Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltás kutatásába kezdett a Pfizer és a BioNTech Forrás: AFP

A kezdeti fázisban lévő kutatás során elsősorban azt vizsgálják, hogy a kombinált oltás mennyire biztonságos, mekkora az immunválaszt kiváltó képessége, valamint azt, hogy az emberi szervezet mennyire tolerálja a vakcina hatóanyagait.

A BioNTech szponzorálásával az Egyesült Államokban zajló kutatáshoz a gyógyszercégek 180, legalább 18 és legfeljebb 64 év közötti önkéntest terveznek alkalmazni. Az első résztvevő a hét elején kapta meg az oltást.

A koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztésében ugyancsak élmezőnyben lévő Moderna biotechnológiai vállalat az úgyszintén amerikai Novavaxszal közösen kezdett bele egy ugyanilyen kombinált védőoltás kifejlesztésébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.