Felfoghatatlan: hatan meghaltak egy légiparádén, ahol két repülő ütközött össze

Dallas baleset légi parádé légiparádé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szörnyű tragédia árnyékolta be a Wings Over Dallas nevű II. világháborús légi parádét november 12-én: egy B-17-es bombázóra valósággal ráesett a balról érkező Bell P-63 Kingcobra. A járművek szinte azonnal felrobbantak, maradványaik pedig a földre zuhantak.

A Bors értesülései szerint hatan vesztették életüket, a nagyjából 6000 fős közönségből senki sem sérült meg.

– mondta a közeli Leander városában élő családanya, Aubrey Anne Young.

A Wings Over Dallas nevű rendezvényt egyébként minden évben megtartják – ekkor vonultatják fel a megmaradt világháborús gépparkot. Ilyen volt a baleset két szereplője is: a B-17-es négymotoros bombázó az amerikai légierő egyik legfontosabb elemének számított, míg a szintén amerikai Kingcobrát leginkább a szovjetek használták a háború alatt. A B-17-esek közül mára alig maradt pár, a többségüket ugyanis a háború után leselejtezték, a maradékot pedig múzeumoknak ajándékozták vagy meghagyták az ehhez hasonló légibemutatók miatt.

Az eset vélhetően feléleszti a régi vitát is, ami a katonai légi bemutatók biztonsága körül forog már évek óta: 2011-ben a nevadai Renoban egy P-51 Mustang csapódott a nézők közé, míg 2019-ben a connecticuti Hartfordban zuhant le egy B-17-es bombázó. Az elsőben 11, míg a második esetben 7 ember halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.