Valódi királyi házasságot is eredményezett az egyik legnagyobb filmklasszikus - 15 érdekesség a 60 éves Arábiai Lawrence-ről

Arábiai Lawrence
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pontosan 60 éve, 1962. december 10-én mutatták be minden idők egyik leghíresebb moziklasszikusát, az Arábiai Lawrence című filmet. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet a grandiózus alkotásról.

1. Arábiai Lawrence létező személy volt, a filmben látott események pedig jórészt valóban megtörténtek. A hivatalosan Thomas Edward Lawrence nevet viselő angol katona és kalandor az első világháború idején játszott fontos szerepet az Arab-félsziget történelmében, és már a maga korában igazi hírességgé vált. Az emlékeit A bölcsesség hét pillére című, magyarul is olvasható könyvében írta meg, ami aztán a film alapjául is szolgált.

Thomas Edward Lawrence Forrás: Wikipedia/British Army

2. Nemcsak Arábiai Lawrence, de a könyvének sorsa is meglehetősen kalandosan alakult. Oxfordi ösztöndíja keretében évekig dolgozott rajta, majd a befejezés előtt álló egyetlen kéziratot elvesztette egy vasútállomáson, és az sosem került elő. Megpróbálta újraírni a könyvet, de annyira rossznak találta a végeredményt, hogy elégette a második kéziratot. Egy harmadik próbálkozás jelent meg aztán 1922-ben, de mindössze 8 példányban, és teljes bukásnak bizonyult.

3. Közel nyolc évtizeddel később, 2001-ben ennek a nyolc eredeti példánynak az egyikéért már közel 1 millió dollárt adtak egy árverésen.

4. Javarészt az előző könyv okozta adósságai rendezésének céljából jelentette meg aztán Lawrence a Lázadás a sivatagban című könyvét, ami lényegében A bölcsesség hét pillére rövidített változata. Ez óriási sikert aratott: csak a megjelenés utáni egy évben négy kiadást nyomtattak belőle.

5. Az Arábiai Lawrence főszerepét eredetileg Marlon Brandónak szánta a rendező David Lean és a producer Sam Spiegel. Ő azonban visszadobta azzal, hogy nem hajlandó az életéből két évet arra áldozni, hogy tevén üljön. A végül befutó Peter O'Toole ekkoriban még pályakezdő és ismeretlen színésznek számított a filmvilágban.

A befutó Peter O'Toole még pályakezdő és ismeretlen színésznek számított Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Horizon Pictures / Columbia Pictures/Horizon Pictures

6. Peter O'Toole mellé persze számos olyan sztárszínészt szerződtettek, akiknek a neve már önmagában is becsábította a nézőket a moziba. Például a Fejszál herceget játszó Sir Alec Guinnesst, akik aztán később a mozitörténelem egy másik legendás mentorszerepét is alakította: Obi-Wan Kenobit a Star Warsban.

A Fejszál herceget játszó Sir Alec Guinness Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Horizon Pictures / Columbia/ Horizon Pictures / Columbia

7. A szintén a film egyik sztárjának számító Omar Sharif ebben a filmben kezdett el bajuszt hordani, mert a rendező szerette volna, ha a simára borotvált Peter O'Toole-hoz képest kontrasztot képez a megjelenése. Sharif korábban sima arccal vált sztárrá Egyiptomban, de a bajusz annyira bejött neki, hogy megtartotta a karrierje végéig.

Omar Sharif ebben a filmben kezdett el bajuszt hordani Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Horizon Pictures/Horizon Pictures

8. Husszein jordán király a film nagy támogatójaként nemcsak a hadseregének egységeit ajánlotta fel statisztának a produkció számára, de személyesen is gyakran meglátogatta a stábot. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy szerelembe esett a filmen dolgozó egyik angol asszisztenssel, Antoinette Gardinerrel, aki aztán a második felesége is lett. Az elsőszülött fiuk, Abdullah jelenleg is Jordánia királya.

9. Peter O'Toole-nak először olyannyira nem ment a tevegelés, hogy véresre horzsolta közben a fenekét. Később azt a módszert találta ki, hogy egy gumiszivacsot tett a nyereg és a hátsója közé, ezt pedig idővel a helyi beduin statiszták is átvették tőle.

Peter O'Toole-nak először nem ment a tevegelés Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Columbia Pictures Corporation - Horizon Pictures/Columbia

10. Egyetlen olyan nő sem szerepel a filmben, aki megszólalna bármelyik jelenetben. Így a maga 3 óra 36 perces játékidejével az Arábiai Lawrence minden idők leghosszabb filmje beszélő női szereplő nélkül.

11. A film mozgásait úgy komponálta a rendező, hogy szinte mindegyik balról jobbra irányuljon. Ezzel azt a benyomást akarta elérni, hogy az egész film egy nagy utazás.

12. Peter O'Toole egyenruháit szándékosan túl szűkre szabták a jelmeztervezők. Így kényelmetlennek tűnnek a számára, és még hatásosabb az a pillanat, amikor arab ruhába öltözve megtalálja a „valódi énjét".

13. A film készítése olyan sok ideig tartott, és annyi utóforgatással is járt, hogy akad olyan jelenet (Lawrence és Edmund Allenby találkozása és beszélgetése egy lépcsőházban), aminek a végén a színészek valójában már egy évvel idősebbek, mint a kezdő snittjeiben.

14. Az Arábiai Lawrence-t 10 Oscarra jelölték, és minden idők egyik legnagyobb nyertese lett a gálán a maga 7 díjával. Peter O'Toole azonban nem nyert a főszereplők között, és ez aztán a karrierje során még hétszer előfordult vele, ami máig rekord (Glenn Close-zal holtversenyben). Végül egy életműdíj formájában kapott Oscart 2002-ben.

Peter O'Toole végül egy életműdíj formájában kapott Oscart Forrás: AFP

15
A filmhez két magyar szinkron is készült, mindkettő már meglehetősen későn, a kilencvenes években. Az egyikben Kulka János, a másikban Szakácsi Sándor adja Arábiai Lawrence magyar hangját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.