A franciák egyik kedvenc étele felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat -
UNESCO Világörökség francia francia bagett bagett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ropogós héjú, hosszúkás francia fehér kenyér, a bagett szerdán felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A párizsi székhelyű szervezet a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját sorolta a világörökségi listára, nem magát a terméket, mivel az UNESCO a megőrzendő hagyományokat ismeri el.

A döntés "a francia életmódot ünnepli: a bagett mindennapi rituálé, meghatározó eleme az étkezésnek, az étel megosztásának és az együttélésnek a szinonimája. Fontos, hogy ez a tudás és ezek a társadalmi hagyományok fennmaradjanak" - mondta Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője.
Egy legenda szerint Napóleon pékjeinek ötlete volt a hosszúkás forma, hogy a csapatok könnyebben tudják a kenyeret szállítani, mások szerint valójában osztrák eredetű: egy August Zang nevű pék találta fel.

Párizs, 2022. november 30. Bagettek a The French Bastards párizsi pékségben 2022. november 30-án. Az ENSZ az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a hosszúkás, ropogós héjú francia kenyér, a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját felvette a szellemi kulturális világörökség jegyzékére. MTI/EPA/Yoan Valat Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A francia kulturális minisztérium márciusban jelölte a bagettet a listára, közleményük emlékeztetetett arra, hogy Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben 55 ezer, házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak 35 ezer (2 ezer lakosonként egy), s a szerepüket gyakran az üzemekben készített, adalékanyagokat tartalmazó bagett váltotta fel.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a XX. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült pékáru az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

A bagett mellett a párizsi háztetők és a Biou d'Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre.

Az UNESCO világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel hosszú ideig tartó pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután kétmillió ember kérte petícióban.
A szellemi világörökségi lista már több mint 130 ország mintegy 600 hagyományát tartalmazza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.