Rekordmennyiségű hó esett: autók százai rekedtek a főútvonalakon éjszakára Japánban

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima -
Japán időjárás hóesés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Tokiótól északnyugatra fekvő japán kikötővárosokban rekordmennyiségű hó hullott, ami miatt autók százai rekedtek a főútvonalakon éjszakára, a helyi vonatközlekedésben pedig fennakadásokat tapasztaltak, és helyenként az áramszolgáltatás is akadozott kedden.

Niigata prefektúrában a hóban rekedt autósoknak a katasztrófaelhárító egységek segítettek kiszabadulni a Kasivazaki és más városok környékén kialakult dugókból.

A japán közlekedési miniszter közleménye szerint folyik a Kasivazaki autópályáján kialakult torlódás megszüntetése, de a helyi hatóságok szerint másfelé – Nagoaka és Odzsija autópályáin – jelenleg nincs mód a helyzet javítására.

Kedden hajnali egy órakor Kasivazaki környékén legalább nyolcszáz jármű vesztegelt a hóban.

A hatóságok szerint a hóeltakarításnak köszönhetően három órával később a számuk háromszázra apadt.

A kép illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima

Az éjszakát a dugóban töltő Mijazava Kumi általános iskolai tanár arról számolt be, hogy a torlódás hétfőn délután kezdődött és 15 óra alatt mindössze 50 métert haladt előre az úton kedd reggelig. Mint mondta, a hóban ragadt emberek segítettek egymásnak: egy útmenti irodából innivalót kaptak és a mosdóba is beengedték őket.

A heves havazás nagy területeken áramkimaradásokat okozott, továbbá fennakadások jelentkeztek a vonatközlekedésben.

A Kelet-Japán Vasúttársaság számos helyi járatát felfüggesztette.

A kedd reggelt megelőző 24 órában 87 centiméter hó hullott a Niigata prefektúrabeli Uonumában, 76 centiméter Nagaokában és 72 centiméter Kasivazakiban. A Japán Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint néhány térségben háromszor annyi hó esett, mint az évszaknak megfelelő átlag, Jamagata prefektúrában egy faluban 2,24 méter hó hullott, Niigata prefektúrában pedig egy településen 1,87 méter magas havat mértek.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.