Azt gondolta, hogy halott testvérének a reinkarnációja - 34 éve hunyt el Salvador Dalí

művész magazin Salvador Dalí évforduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint hat évtizedes karrierje révén Salvador Dalí a mai napig kétségkívül a modern művészet egyik legnagyobb alakja. A művész 34 évvel ezelőtt hunyt el.

A gyerekkorától különcnek számító Dalí szerette feszegetni a határokat a magánéletében és a szakmai életében egyaránt, emellett pedig mestere volt az önreklámozásnak. Halála évfordulójának alkalmából most összeszedtünk néhány érdekességet az életéről, amelyeket talán te sem tudtál.

Azt gondolta, hogy halott testvérének a reinkarnációja

Dalí bátyja mindössze kilenc hónappal a művész születése előtt hunyt el. Amikor Dalí ötéves volt, a szülei elvitték a bátyja sírjához, ahol azt mondták neki, hogy ő az elhunyt testvére reinkarnációja. A művész maga is hitt ebben, és meghalt bátyját önmaga első változatának tartotta. Testvére később nagy szerepet kapott Dalí munkáiban, például az 1963-as Halott testvérem portréjában.

28 évesen festette az Elfolyó időt

Salvador Dalí Elfolyó idő című festménye a világ egyik leghíresebb alkotása. Érdekes módon Dalí mindössze 28 éves volt, amikor megfestette a remekművet.

Különös házassága volt

Az orosz származású Elena Ivanova Diakonova tíz évvel volt idősebb Dalínál, ráadásul elvált nő volt, így a művész családja nem repesett az örömtől, amikor a páros 1934-ben összekötötte az életét egy polgári szertartás keretei között. Gala kulcsszerepet játszott Dalí karrierében, egyszerre volt a menedzsere és a múzsája.

Gala Dalí, aki nélkül Salvador Dalí sosem lett volna Forrás: AFP

Gala az 1950-es években nyilvánosan részt vett más, a házasságán kívüli kapcsolatokban, de állítólag Dalí bátorította erre. 1969-ben Dalí vásárolt Galának egy katalán kastélyt, ahol bevezették azt a szabályt, hogy a művész csakis felesége írásos engedélyével látogathatja meg őt. Bár mindez furcsának hat, kétségtelen, hogy hatalmas szerelemben és szeretetben élték az életüket.

Megtréfálta Yoko Onót

Állítólag Ono megkérte Dalít, hogy adjon el neki egy szálat ikonikus bajuszából, a művész pedig, mivel igencsak szerette a pénzt, rábólintott. Azonban Dalí félt attól, hogy Yoko Ono boszorkány, és esetleg felhasználja a szőrszálat valamilyen varázslatban, így végül egy száraz fűszálat küldött, amiért a képzőművész 10 ezer dollárt (több mint 3 és fél millió forintot) fizetett.

Ő tervezte a Chupa Chups logót

Dalí egyáltalán nem ellenezte a reklámszakmát, sőt, reklámot tervezett a Gap számára, és 1968-ban feltűnt a Lanvin csokoládé reklámjában. Az egyik legmaradandóbb tervezése pedig a Chupa Chups logó volt. 1969-ben tervezte meg a spanyol nyalóka logóját, ami, bár azóta átesett apró ráncfelvarrásokon, de a mai napig ez a logó van a nyalóka csomagolásán.

Apró firkákkal fizette ki az éttermi számláit

A pénzt nagyon, ám elkölteni kevésbé szerető Dalí egészen új módszert talált ki arra, hogy ne kelljen fizetnie az étkezéseiért. Állítólag, amikor egy nagy baráti társasággal vacsorázott, rendszerint felajánlotta, hogy rendezi a számlát. Csekkel fizetett, aminek a hátuljára gyorsan rajzolt valamit, innentől kezdve pedig teljesen egyértelmű volt, hogy soha nem fogják beváltani a csekket, mivel a rajta lévő rajz sokkal többet ért a vacsora áránál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.